Industrie wil twee prijzen

Beurs Goes hecht sterk aan regionale notering

18 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Beurs Goes (ZLTO) zoekt naar een oplossing om de handel en industrie voor zijn fritesnotering weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Deze bleek deze week tijdens het minisymposium Toekomst transparantie aardappelmarkt van de ZLTO in Heerle.

NAO wil één landelijke notering voor frites-aardappelen

Een jaar geleden verlieten NAO en VAVI-leden uit eigen beweging de onderhandelingstafel bij Beurs Goes. Ze waren het niet eens met het niet introduceren van twee noteringen voor fritesaardappelen. Nog steeds betreurt Beurs Goes de beslissing van beide organisaties om niet meer mee te doen bij de fritesnotering.

Afgelopen maandag gaven NAO en VAVI hun visie op de ontstane situatie. Leden van ZLTO, tevens de financiers van Beurs Goes, gingen in Heerle in discussie met NAO en VAVI. Het belangrijkste punt dat daar naar voren kwam was dat de NAO wil opteren voor één landelijke notering voor fritesaardappelen, waarin Goes, Emmeloord en Rotterdam participeren, maar dat is voor sommigen een stap te ver.

Bovendien moet om dat te bereiken het euvel met de verschillende gehanteerde prijssystemen uit de weg worden geruimd. De fritesindustrie die zich heeft verenigd in de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) heeft moeite met de verschillende wijzen van noteren in Noordwest-Europa en ziet het liefst een tweeprijzensysteem. ‘Elders in de wereld wordt weinig of niet genoteerd, terwijl er in Nederland alleen al acht verschillende noteringen zijn’, zo zei VAVI-voorzitter Han van den Hoek.

De leden van Beurs Goes hechten echter sterk aan een regionale notering. Goes hanteert het één-prijssysteem voor frites. Deze winter wordt er wederom met de leden van de ZLTO gesproken over het belang van en over de wijze van noteren. Begin 2016 komen de beurzen weer bij elkaar voor overleg. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden