Na anti-dumping klacht

Brazilië neemt goedkope frites onder de loep

29 December 2015 - Niels van der Boom - 2 reacties

De Braziliaanse overheid voert op dit moment onderzoek uit naar de kostprijs van frites afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Een lokale fritesproducent diende een anti-dumping klacht in nadat enorme volumes goedkope frites vanuit West-Europa het land werden binnengebracht in 2014 en 2015.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het anti-dumping onderzoek startte nadat lokale fritesproducent Bem Brasil aanklopte bij de overheid. Deze fabrikant beheerst het overgrote deel van de lokale productie in het land en zag met leden ogen hoe grote hoeveelheden goedkope frites vanuit West-Europa het land werden ingevoerd. Een extreem lage aardappelprijs maakte dat gedurende 2014-2015 mogelijk. Het onderzoek beslaat dan ook de periode van juli 2014 tot en met juni 2015. Veel grote fritesproducenten in de vier genoemde Europese landen zouden bij het onderzoek zijn betrokken.

Wanneer een land zich wil beroepen op de anti-dumping wet kan het, zonder pardon, maatregelen nemen. Pas daarna hoeft het zich bij de WTO te verantwoorden. Het lijkt er echter op dat Brazilië de officiële paden bewandeld door nu onderzoek in Europa te verrichten. Lokale producenten zien graag een tariefmuur om hun afzet te beschermen. Maar, er kunnen meer redenen zijn. Zo staat het Zuid Amerikaanse land economisch niet erg sterk en doet een hoog importniveau, afgerekend met dollars, de economie weinig goed.

Na de importheffing in Zuid-Afrika werden frites honderd procent duurder. De afzet is daarmee in één klap onmogelijk gemaakt. Gaat Brazilië tot dergelijke maatregelen over, dan is het de vraag wie het gat op gaat vangen. Wellicht Argentinië, de VS of Canada. Dat is afhankelijk van hoe verstrekkend de maatregelen zijn. Wordt een bakjes frites in het land tien cent duurder, dan zal de consument daar niet snel van wakker liggen. Of het eetpatroon wordt simpelweg aangepast.

Nederland was in 2014 de grootste Europese exporteur naar Brazilië

Met een geïmporteerd volume van ruim 82.000 ton in 2014 was Nederland de grootste exporteur van aardappelproducten naar Brazilië vanuit Europa. België volgt met ruim 69.000 ton in 2014. Ook in de eerste tien maanden van 2015 staat Nederland qua export boven ons buurland, die voor vorig jaar juist altijd de lijst aanvoerde. Onbetwiste leider is Argentinië. In 2013 exporteerde het 123.000 ton aardappelproducten naar Brazilië. Aan de importcijfers van Brazilië is goed te zien dat 2014 een topjaar was voor wat betreft importvolumes.

Omgerekend naar tonnen aardappelen zijn de importcijfers nog indrukwekkender. Voor 82.000 ton aardappelproducten vanuit Nederland praat je over 164.000 ton aardappelen en nog eens 138.000 ton vanuit België. Dat zijn fikse volumes en daarmee reden waarom een anti-dumping klacht grote gevolgen kan hebben.

Wat het uiteindelijke effect zal zijn op de markt en, wat de aardappelteler hier in Europa uiteindelijk gaat merken, is zeer moeilijk in te schatten. Het is een feit dat momenteel onderzoek wordt gedaan maar, wanneer dit wordt afgerond is niet bekend. Producenten hebben de mogelijkheid om zich te verweren tegen de aantijging van dumping. Voor de fritesindustrie in Nederland betekent het spelen met vuur.


Geïmporteerde tonnen aardappelproducten door Brazilië. Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat soms ook Belgische aardappelproducten via de haven van Rotterdam naar Brazilië worden verscheept. De werkelijke cijfers kunnen dus iets afwijken van deze cijfers. (bron: UN Comtrade)

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden