Handelsroutes verschuiven

Armenië vergroot areaal aardappelen voor Rusland

7 Januari 2016 - Clarisse van der Woude - 3 reacties

Met de exportban van Rusland op landbouwproducten uit Turkije en al eerder op landen in de Europese Unie, verschuiven de handelsroutes. Armenië pakt haar kans en vergroot het aardappelareaal om de Russische markt te bedienen.

Armeense boeren wordt aangeraden om aardappelen te gaan telen in 2016. Het hoofd van de boerenbond in Armenië verwacht dat de vraag vanuit de Russische markt naar vroege aardappelen groot zal zijn. Die opening ontstaat doordat Turkije een exportban door Rusland is opgelegd, sinds de Turken op 24 november 2015 een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden boven de Syrische grens.

Russische markt gegarandeert open voor vroege aardappelen

Om aan de behoefte van Rusland te voorzien roept hij op Armenia Now alle boeren op hun aardappelareaal te vergroten en ook om pootgoed van goede kwaliteit te zetten. De boerenbondvoorzitter noemt een exportvolume van 10.000 ton.

Hij garandeert dat de Russische markt van eind mei tot 20 juli open zal zijn voor aardappelen uit Armenië. Daarna wordt de markt overspoeld met vroege aardappelen uit de Russische regio Krasnodar. Armenië werkt al enige jaren aan de professionalisering van de aardappelteelt.

Ook Pakistan pikt een graantje mee. Het afgelopen jaar voerde het land grote hoeveelheden aardappelen uit naar Rusland en het komende jaar neemt dat volume verder toe, stelt de minister van voedselveiligheid en onderzoek Sikandar Hayat Khan Bosan in Pakistan Today. Hiermee springen Pakistan en Armenië, maar ook landen als Egypte, Israel en China in op de exportban die de Russen in augustus 2014 instelden op landbouwproducten uit de Europese Unie en onlangs ook op Turkije.

Inmiddels wordt steeds duidelijker dat Turkije het meest leidt onder de verslechterde relatie tussen de landen. De afgelopen twee jaar exporteerde het voor ruim 100.000 euro aan aardappelen naar Rusland. De wortelexport was nog groter. Voor deze producten moet Turkije nu een andere bestemming zoeken.

Export Turkije naar Rusland in euro's

Bron: State Institute of Statistics of Turkey

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
poterboer 7 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10867579/Armenië-vergroot-areaal-aardappelen-voor-Rusland]Armenië vergroot areaal aardappelen voor Rusland[/url]
100.000 Euro?? aan exportwaarde naar Rusland, daar ligt de gemiddelde akkerbouwer in Nederland nog niet een minuut wakker van...
piet 7 Januari 2016
Getallen in tabel kloppen volgens mij inderdaad ook niet, nog geen 300.000 euro export van Turkije naar Rusland, dan valt de klap voor de Turkse landbouw wel mee.
hjk 7 Januari 2016
Ze zullen wel 100.000 ton bedoelen lijkt mij.
Wim 8 Januari 2016
De teruggang in 2012 lijkt mij meer verontrustend.
Een teruggang van maar liefst 2.760.000 euro (ton?).
Wat is er toen gebeurd?
M.a.w. Rusland is een zeer onbetrouwbare partner.
En nu garandeert de Armeense bond een Russische afname?
Met die garantie zal ie zijn zakken wel gevuld hebben met Russische roebels.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden