Wapen je tegen risico's

Betalingszekerheid in export uien en pootgoed lastiger

12 Januari 2016 - Clarisse van der Woude

Exporteurs van landbouwproducten hebben in toenemende mate te maken met betalingskwesties van klanten. Atradius Credit Insurance N.V. bevestigt dat bedrijven het soms lastig hebben om geleverde producten betaald te krijgen en dat er zorgen leven omtrent het plotseling sluiten van grenzen.

In het bijzonder pootaardappel- en uienbedrijven geven aan dat zaken doen met sommige landen een risico is.  Zo is het lastig voor exporteurs van pootgoed om producten betaald te krijgen in landen als Syrië, Algerije en meer Noord-Afrikaanse landen. Woordvoerder Mariëlla Dalstra-van Emst van exportkredietverzekeraar Atradius herkent de problemen, maar ziet niet echt nieuwe ontwikkelingen.

In economisch instabiele regio’s ligt betalingsrisico per definitie hoog

‘Het gaat om landen die al langer in de problemen zitten. Los van de agribusiness zijn de landen die u noemt natuurlijk high risk landen vanwege oorlog en politieke onrusten. Het gaat daarbij ook om economisch instabiele regio’s waar het betalingsrisico per definitie hoog ligt.’

Pootaardappelhandelshuizen gaven eerder aan dat er soms heel wat creativiteit bij de betalingen komt kijken. In deze sector is het gebruikelijk om met een letter of credit (L/C) te werken. Door de snelle verhandelbaarheid worden in de uiensector doorgaans geen kredietverzekeringen afgesloten.

Toch wordt er gehandeld met high-risklanden. ‘De financiële wereld in zijn algemeen is daar erg terughoudend in en wij als kredietverzekeraar zijn er ook terughoudend in. Vaak is het lastig vanuit die landen zelf om betalingen te verrichten. Er zijn ook wel bedrijven die het goed doen, maar zelfs zij kunnen geraakt worden door bijvoorbeeld deviezenrestricties in de landen waarmee ze zakendoen.’

Atradius raadt bedrijven aan om zich daar tegen te wapenen. Dat kan door zo veel mogelijk op vooruitbetaling te leveren of bijvoorbeeld via een letter of credit of een confirmed letter of credit (via een kredietwaardige bank). ‘Zo kan zowel in Algerije als in Tunesië, Egypte en Marokko zaken worden gedaan via een L/C, waarbij Atradius de betreffende bank verzekert en waarbij ook politiek risico inclusief deviezenproblemen kunnen worden afgedekt. Daar zijn net als bij ieder ander credit management instrument wel kosten mee gemoeid en dat moet maar net weer in de prijzen verrekend kunnen worden’, voegt zij daaraan toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden