Inside: Aardappelmarkt

Pootgoedblokkade Algerije heeft grote impact

14 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zo'n 3.500 ton pootgoed zou er voor de poorten van Algerije liggen te wachten op toestemming. Elke dag dat de boten er liggen kost het geld. De gevolgen van de blokkade zijn groot.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Algerijnse overheid stopte rond Kerst en oud en nieuw geheel onverwacht met het uitgeven van importlicenties voor pootaardappelen. De boten waren echter al onderweg en dobberen nu al weken voor de kust. Inmiddels zijn de gevolgen van de situatie al voelbaar. Pootgoedprijzen in Algerije lopen op nu de Algerijnse telers tekorten voorzien.

Telers en importeurs in Algerije oefenen intussen druk uit op hun overheid voor de import van nog meer pootgoed. Eén van de exporteurs laat weten dat lokale betrokkenen de ministeries plat lopen om de situatie vlot te trekken. ‘Er worden kleine beetjes hoop gegeven, maar tot nu toe is er niets gebeurd’, aldus de bron. ‘De nieuwe minister van landbouw zit op zijn handen en er komt weinig beleid naar buiten toe.’

Boeren in Algerije beginnen ongerust te worden over het tekort aan pootgoed

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) doet op verzoek van de leden even niets. Karst Weening had vorige week contact met een aantal leden. ‘Daaruit kwam naar voren dat de kwestie daar ter plekke moet worden uitgevochten. Interventie vanuit Nederland; ofwel vanuit de NAO of vanuit de autoriteiten werkt contraproductief, stelden de exporteurs. Als onze leden aangeven dat bemoeienis op dit moment niet verstandig lijkt, dan volgen wij dat op.’ Een exporteur beaamt dat. ‘Als Nederland zich mengt in interne aangelegenheden valt dat zeer slecht.’

‘Het seizoen vordert en boeren in Algerije beginnen ongerust te worden’, zegt Gerard Backx van HZPC die zelf geen boten heeft varen naar Algerije, maar zodra er permissie is direct kan beginnen met laden. ‘Wij merken dat Algerijnse boeren druk op hun importeurs en richting overheid zetten.’ Backx hoopt dat Algerije binnen enkele dagen een besluit neemt. ‘Als we in januari nog kunnen verschepen dan komt het goed. Wordt het later, dan wordt het kritiek.’ Toch is er nog wel wat speling, want Algerije is een groot land met verschillende microklimaten waardoor geïmporteerd pootgoed vanaf eind november tot eind maart geplant kan worden.

Verandert Algerije haar beleid niet, dan leidt dat tot veel schade voor de exporteurs van die boten, want je kunt straks niets meer met die aardappelen. De partijen zijn specifiek voor die markten geteeld, dus de boot moet rechtsomkeert maken. Elke dag dat de boten er liggen kost geld. Daarbij zitten de pootaardappelen in officiële merkzakken en zijn deze door fytosanitaire certificaten niet omboekbaar naar een ander land. De kwestie kost de bedrijven waarvan de boten zijn, klauwen met geld.

Als boten rechts-omkeert moeten maken kun je niets meer met die pootaardappelen

Een enkele exporteur is positief over een oplossing, maar het merendeel verwacht niet dat sector en overheid in Algerije eruit gaan komen. Met elke week dat het later wordt, raakt een oplossing verder uit zicht. Ook voor de toekomst is een enkele ondervraagde niet erg optimistisch. Zeker omdat de olieprijs, die de onderliggende factor voor de bonje is, voorlopig niet zal stijgen.

Een ander aspect dat ontstaat als Algerije de importstop handhaaft is dat het minder consumptieaardappelen zal produceren. Dat helpt wel mee om de consumptiemarkt in Algerije te verbeteren. Of we dat later in het seizoen ook in Europa gaan merken is op dit moment nog te vergezocht. Het gaat volgens insiders om de laatste tien procent, maar soms maakt dat het verschil uit. Als de lokale veredeling komend seizoen niet toereikend is, moet Algerije, dat in 1999/2000 voor het laatst consumptieaardappelen importeerde, de grenzen weer open zetten.

De NAK inspecteerde de afgelopen maanden 96.824.ton pootgoed voor Algerije. Of deze hoeveelheid daadwerkelijk naar Algerije gaat is niet bij de keuringsdienst bekend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden