Inside: Aardappelmarkt

LWM wijzigt prijzen aardappelcontract niet

2 Februari 2016 - Clarisse van der Woude - 18 reacties

Aardappelverwerker Lamb Weston Meijer laat haar contractprijzen voor oogst 2016 ongemoeid. Dat betekent dat de basisprijzen voor vaste prijscontracten gelijk aan vorig jaar blijven en later in het seizoen licht oplopen. Grondstofdirecteur John Wiskerke legt uit waarom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer (LWM) houdt hetzelfde prijsniveau aan als vorig jaar. Aan het eind van het seizoen, in juni/ juli lopen de prijzen licht op. ‘Daarmee willen we de lange bewaring stimuleren. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar aardappelen uit de mechanische koeling om zo de kwaliteit te waarborgen’, licht Wiskerke toe. Voor Innovator resulteert dat in een af land prijs van 97 euro. Levering week 13 brengt 127 euro op.

Er zijn twee belangrijke drijvers voor het handhaven van de prijs. ‘Zo is het kostprijsniveau van de inputs redelijk gelijk gebleven; mede door de lage olieprijs. Tweede reden is dat concurrerende gewassen zoals graan ook weinig verschillen laten zien. Daarbij komt dat de huidige aardappelmarkt zich niet extreem gedraagt; niet naar beneden en niet naar boven.’ Dezelfde ontwikkeling signaleert de grondstofdirecteur bij de LWM-fabrieken in Engeland en Oostenrijk. ‘De prijzen liggen daar ook op hetzelfde niveau als het jaar ervoor. Daarmee is het wel een Europese trend.’

Aardappelareaal in Nederland en EU-4 stijgt komend seizoen licht

Ook weinig veranderingen ten aanzien van de overige condities, maar LWM heeft vorig jaar een aantal grote wijzigingen doorgevoerd. Zo trekt het sinds oogst 2015 geen aardappeltarra meer af en geldt sindsdien een vast prijsniveau voor de maat 35 tot 45 mm en daar komt nu de kleine bewaarstaffel op (35 tot 45 mm).

‘Vorig jaar hebben we een grote stap genomen en na er één jaar mee gewerkt te hebben, kunnen wij het systeem met deze inzichten verder finetunen. Het afgelopen seizoen is het kwaliteitssysteem transparanter gemaakt. Daarop is het reglement dit jaar iets aangepast; Concreet houdt dat in dat premies voor lengte en onderwatergewicht dan ook iets zullen toenemen.’ Nieuwe contractvormen zijn er niet.

Wat rassenkeuze betreft ligt de prioriteit van LWM bij de lang bewaarders. ‘Markies wordt gestaag uitgebreid en in Innovator doen we relatief gezien iets minder. Verder zijn er weinig verschuivingen.’ Wiskerke verwacht dat het aardappelareaal komend jaar iets stijgt. ‘Zowel in Nederland als in de EU-4; alhoewel Nederland stabiel op klei blijft en er naar verwachting een kleine uitbreiding op zand gaat plaats vinden.’

Tot een fors groter inkoopvolume leidt dat echter niet. ‘Volumematig gaan wij iets meer contracteren, maar gezien onze uitbreiding met de nieuwe specialiteitenlijn in Bergen op Zoom, die komende zomer in gebruik wordt genomen, is dat niet vreemd. Daar hebben we de afgelopen jaren ook al op voorgesorteerd. Het wordt dus wel iets meer, maar niet het hele volume dat we met de uitbreiding in Bergen op Zoom hebben gerealiseerd.´ Voor die groei focust LWM zich op de relatie met haar vaste telersbestand.

Ten slotte maakt Wiskerke duidelijk dat er geen grote wijzigingen in pootgoedprijzen zijn. ’Er zijn nog geen rassen uitverkocht, maar van de populaire rassen is er geen pootgoed in grote volumes meer beschikbaar.’

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden