Export trekt aan

Aardappelmarkt kentert naar meer vraag dan aanbod

5 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Met lagere voorraden, een aantrekkende exportvraag en uitbreiding van de productiecapaciteit bij verwerkers zijn de uitgangspunten op de aardappelmarkt positief. In zoverre dat de North-Western European Potato Growers Foundation (NEPG) denkt aan een lichte kentering in de markt naar duidelijk meer vraag dan aanbod.

Volgens de NEPG zijn de voorraden in de vijf vooraanstaande landen lager dan eerder verwacht na de oogst. De verwerkende industrie op het vaste land draait op volle toeren en de meeste probleempartijen, die er waren als gevolg van hoge buitentemperaturen en rot, zijn geruimd.

Teveel contracten en meelever-aardappelen verstoren balans gezonde vrije aardappelmarkt

Mede als gevolg van extra ventilatie zal het gewichtsverlies hoger zijn dan in andere jaren. De lichte prijsverhoging tezamen met een aprilnotering op de termijnmarkt die ruim boven de dagmarkt ligt, zorgt op het vaste last voor een lichte kentering in de markt naar duidelijk meer vraag dan aanbod.

De actuele export ligt op een gemiddeld niveau. De verwachtingen zijn echter positief gestemd met een hopelijk aantrekkende vraag vanuit de Oost-Europese landen. Tevens geeft de NEPG aan dat de export van verwerkte producten naar landen buiten de EU, nog steeds een stijgende lijn laat zien. Dit wordt vooral aangestuurd door een groeiende vraag en daarnaast speelt ook de goedkope Euro een rol. Vooral de Belgische verwerkende industrie speelt hierin een leidende rol.

De verwerkende industrie in de NEPG landen heeft met forse nieuwe investeringen bijgedragen aan een flinke uitbreiding van de productiecapaciteit. Vooral in België en Nederland is dit het geval. Door de gemiddeld lagere onderwatergewichten en de tegenvallende grofte van vooral de Bintjes, had men toch al meer aardappelen nodig. De extra uitbreiding van de productie doet hier nog een schepje bovenop.

Eind januari en de komende weken is men druk bezig nieuwe contracten onder te brengen. De prijzen liggen nagenoeg op hetzelfde niveau als vorig seizoen met hier en daar een lichte verhoging. Aangedreven door de verwerkers is de trend, meer contracten. De NEPG geeft aan dat de invloed van teveel contracten met daaraan gekoppeld de hoeveelheid meelever-aardappelen, de balans voor een gezonde vrije aardappelmarkt ernstig kan verstoren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Nieuws Aardappelen

Record aardappelexport Oekraïne dankzij één land

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden