Onduidelijkheid frustreert

Denemarken en Duitsland in trek bij emigrerende boer

8 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op de dag dat bekend wordt dat Nederlanders steeds vaker de ‘slechte mentaliteit’ van hun landgenoten als motivatie noemen om te emigreren, toont ook een toenemend aantal boeren interesse in het buitenland. Zij het om andere redenen. Dat meldt Interfarms.

Vorig jaar signaleerde de agrarisch vastgoedspecialist al een voorzichtige stijging in het aantal boeren dat interesse heeft in het buitenland, maar na de informatieavonden eind januari spreekt Interfarms van een nieuwe tendens. In 2015 bezochten ongeveer 185 bezoekers de informatieavonden, dit jaar zijn er 270 bezoekers geweest. Een stijging van bijna 45 procent. Of het een soortgelijke emigratiegolf wordt als eind jaren ’90, is nog lastig te voorspellen. Dat hangt van meerdere factoren af, stelt Interfarms.

Zowel (melk)veehouders als akkerbouwers tonen belangstelling voor het buitenland. Het merendeel is geïnteresseerd in Duitsland en vooral Denemarken; een land dat zowel voor starters als investeerders volgens Interfarms goede kansen biedt. In Denemarken zijn goedkope en courante bedrijven beschikbaar tegenover goede financieringsmogelijkheden met lage rentelasten.

Opvallend vindt het vastgoedbedrijf de toenemende interesse voor Canada. Niet alleen het gunstig geprijsde Prince Edward Island met goede melkvee- en ook akkerbouwbedrijven, maar ook bijvoorbeeld Ontario komt weer in beeld. Boeren uit het zuiden van het land hebben doorgaans meer belangstelling voor Frankrijk dan bijvoorbeeld voor Denemarken. Meest om geografische redenen. Frankrijk biedt mogelijkheden voor starters en voor melkveehouders die hun bedrijf willen vergroten. Zo zijn er in Bretagne goed lopende bedrijven met voldoende neerslag, een goede bodemvruchtbaarheid, prima afzetkanalen en zeer goede rendementen.

Onduidelijkheid rondom fosfaatrechten in combinatie met de melkveewet frustreren boer

Slowakije is wat minder bekend onder de Nederlandse boeren, maar het land is er niet alleen voor investeerders. Volgens Slowakije consultant Laurens de Man kunnen juist ook akkerbouwers- en melkveehouders hier goed uit de voeten.

‘Er is hier vruchtbare grond, een goede infrastructuur, boervriendelijkheid, prima afzetmarkten, hele gunstige landprijzen en goede voorzieningen. Een Nederlandse boer kan in Slowakije een bedrijf op eigen naam kopen en registreren bij het landelijke Kadaster, met goede afspraken voor pachtcontracten, aanzienlijke subsidies en zeer lage of geen financiering. Dat maakt een groot verschil met Nederland.’

Als reden voor vertrek kijkt Interfarms met name naar de onduidelijkheid rondom de fosfaatrechten in combinatie met de melkveewet. ‘Met name veehouders raken hierdoor gefrustreerd’, aldus Hendrik Jan van Interfarms Achterhof Makelaardij. ‘De relatief lage melkprijs doet geen goed, alsmede de lastige financiering bij banken. Alhoewel er ook steeds vaker wordt uitgeweken naar alternatieve financiersmogelijkheden.’ Melkveehouders zullen, afhankelijk van de uitkomst van de nieuwe regels, grond nodig hebben en ook akkerbouwers blijven op de markt voor goede grond. De grondprijzen gaan op korte termijn ook niet zakken. 

Daarnaast zijn er ondernemers die willen zien wat hun mogelijkheden in het buitenland zijn; in de verwachting daar eenvoudiger te kunnen uitbreiden, de financieringslast te verminderen of waar de regeldruk anders is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 8 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10868102/Denemarken-en-Duitsland-in-trek-bij-emigrerende-boer]Denemarken en Duitsland in trek bij emigrerende boer[/url]
Was ik maar twintig jaar jonger....'slechte mentaliteit’ van hun landgenoten als motivatie'. Dat begint al bij de overheid, kijk naar Sharon Dijksma, je maakt er zo'n zooitje van en dan krijg je gewoon een ander mooi baantje. Je wilt koeien buiten en je geeft wel subsidie op luchtwassers in de melkveehouderij... Kijk naar de melkfabrieken ze lobbyen allemaal tegen dierrechten en nu...? Nu geef je premie om geen melk te leveren en je haalt gewoon geen melk meer op in België. Kijk naar de banken, steken de hele sector in het verderf en komen weg met; we zien geen licht meer in de tunnel.... Het is een zooitje net als de gezondheidszorg en justitie, 5 miljoen aan een moordenaar geven en zeggen "Ik zou het zo weer doen" . Ik wil ook weg!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden