Agressieve variant op komst

Vrees voor phytophthora golf na warme winter

17 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Onderzoekers van het Britse James Hutton instituut vrezen voor een zware druk van phytophthora dit seizoen. Een overwegend zachte winter zorgt ervoor dat de sporen gemakkelijk kunnen overwinteren. Bovendien zijn de gevonden sporen agressiever.

Een natte en relatief warme winter zijn ideaal voor phytophthora om te kunnen overleven. Dat gebeurt vooral via afvalhopen en volkstuintjes. Besmetting met de gevreesde ziekte kost de Britse aardappelsector geschat 4,8 miljard pond per jaar.

Houden we dit weertype dan krijgen we een zeer hoge ziektedruk

Phytophthoraspecialist David Cooke van het James Hutton Institute waarschuwt voor een zeer hoge ziektedruk tijdens het komende seizoen. ‘Houden we het natte en warme weertype dan zullen zwakke planten eerder worden aangetast door pathogenen en zorgt dat voor meer verliezen later in het groeiseizoen’, meent Cooke.

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk lag afgelopen jaar erg laag. 58 ziektehaarden werden geregistreerd tegenover 267 in 2014. Dat is volgens Cooke geen garantie dat de ziekte dit jaar de kop niet op zal steken. Hij spoort telers aan goed op afvalhopen te letten en ook bij volkstuinders te kijken.

‘De stammen 13_A2 en 6_A1 zijn dominant in populaties en beide agressiever en sterker dan eerder gevonden stammen. Deze phytophthorastammen kunnen een plant veel sneller infecteren.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden