Inside: Aardappelmarkt

Saoedi's koesteren aardappel tot het laatste moment

22 Februari 2016 - Niels van der Boom

Ondanks dat water in Saoedi-Arabië een schaars goed wordt – zeker voor de landbouw – koesteren de Saoedi’s hun aardappelen. De pootgoedexport naar het land bedroeg in 2015 de hoogste in vijf jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als veel andere zaken in het land valt of staat de agrarische sector in Saoedi-Arabië met de beschikbaarheid van water. Daar schort het echter steeds vaker aan. Vorig jaar luidde een oud-overheidsmedewerker de noodklok. Wordt er niets aan de situatie gedaan, dan beschikt het land binnen dertig jaar niet meer over voldoende grondwater.

25,7

duizend

ton pootgoed heeft Nederland naar Saoedi-Arabië geëxporteerd

Per hoofd van de bevolking wordt dagelijks 265 liter in het land gebruikt. Ruim de helft meer dan in het waterrijke Europa het geval is. Het verbruik per persoon ligt op dik 1.000 kuub per jaar. 40 procent van al het verspilde water is grondwater. Het land telt in totaal zo’n 1,2 miljoen hectare landbouwgrond die bijna 90 procent van het waterverbruik op zich neemt.

Omdat het Arabisch koninkrijk zich ook realiseert dat het anders moet wordt steeds strenger toegezien op het verbruik van water. Dat heeft voor de agrarische sector grote gevolgen. De teelt van ondermeer luzerne en granen verhuizen naar andere landen. Bijvoorbeeld Egypte en Soedan – aan de andere kant van de Rode Zee – maar ook naar de Verenigde Staten. Veevoer wordt vervolgens weer naar de enorme melkveebedrijven in Saoedi-Arabië verscheept.

De productie van aardappelen emigreert voorlopig niet naar het buitenland. In 2015 nam de export van pootaardappelen naar het land zelfs enorm toe. Die komt uit op bijna 26.000 ton pootgoed. In 2014 was dat 18.000 ton en in 2013 13.000 ton. Alleen in 2010 lag het exportniveau met 26.000 ton nog hoger. Wat moet een land dat met enorme watertekorten kampt met één van de meest waterliefhebbende akkerbouwgewassen?

‘De laatste jaren hebben producenten van frites en chips hun verwerkingscapaciteit in het land flink uitgebreid. Daarvoor zijn aardappelen nodig’, legt een Nederlander uit die in het land actief is. ‘Dat zijn voornamelijk lokale bedrijven – omwille de regels in het land – maar bijvoorbeeld ook Frito-Lay. ‘Granen en luzerne zijn veel gemakkelijker over grote afstand te exporteren dan aardappelen. De productie wordt daarom in eigen land gehouden. Er moeten 35 tot 40 miljoen mensen gevoed worden. De aardappel speelt daarin een belangrijke rol omdat je per hectare veel meer product oogst dan bij bijvoorbeeld tarwe. Toen ik in het land begon werd het grondwater van 70 meter diepte opgepompt. Inmiddels is dat al 200 meter geworden.’

De verwerkende industrie in het land is flink toegenomen

Dit jaar hebben de Saoedi’s een klein voordeeltje wat misschien verklaart waarom de export zo is toegenomen. Eind november viel er in het land buitensporig veel water, wat voor veel overstromingen zorgde. In november viel op vliegveld Hamad in Doha ruim 80 millimeter regen, daar waar er volgens het WMO (World Meteorological Organization) normaalgesproken 75 millimeter per jaar! valt. Ook op andere plekken viel relatief veel regen waar telers dit seizoen van kunnen profiteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden