Duitsland pakt kans ook

Gouden kruimels voor Zwitserland geven stemming

3 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het gaat weliswaar niet om top volumes, maar voor de stemming op de aardappelmarkt levert de export naar Zwitserland een waardevolle bijdrage. Niet alleen Nederland zag de export stijgen, maar ook Duitsland.

Tot en met januari 2016 exporteerde Nederland 1.712 ton consumptieaardappelen naar Zwitserland. Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg dat 78 ton. Daarmee zit het land dit seizoen op een iets hoger niveau dan bijvoorbeeld Tsjechië. Onlangs rekten de Zwitsers de invoerquota verder op, dus er liggen nog kansen voor de rest van het seizoen. Toch is het niet het exportvolume an sich dat invloed op de markt heeft. De Zwitsers pakken de gouden kruimels eruit en betalen een goede prijs. En dàt heeft wel een positieve uitwerking op de bovenkant van de aardappelmarkt.

Kansen voor de rest van het seizoen

Ook Duitsland profiteerde van de vraag uit Zwitserland. Dat uitte zich in december in een scherpe stijging.

Met 1.810 ton in december exporteerden de Duitsers deze maand heel wat meer dan in de twee jaar hiervoor: in december 2014 ging het om 251 ton en in 2013 om 621 ton was. Ook in de rest van 2015 liep de export goed door.

Vorig jaar importeerde Zwitserland vanwege de lage opbrengsten in totaal zo’n 8.500 ton consumptieaardappelen. Zwitserse boeren maken zich zorgen over de toegenomen prijsdruk en willen dat de importquota voortaan worden geveild, maar dat wil de industrie niet. Deze is bang voor speculatie en turbulentie op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden