Trendrapport Akkerbouw

Volop akkerbouwactie in doorgaans rustige maanden

4 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Juist in een periode waarin doorgaans weinig op de markt gebeurt, is het nu boeiend te noemen. Behalve de granenmarkt en in iets minder mate de uienmarkt neemt de spanning op de aardappel- en pootaardappelmarkt steeds meer toe. Dichter naar het voorjaar toe, ziet het Boerenbusiness Trendrapport Akkerbouw over februari 2016, telers in de startblokken staan.

Op de aardappelmarkt werd in de eerste twee maanden van dit jaar een bijzondere marktprijsontwikkeling waargenomen. De prijzen vonden eerder dan anders de weg omhoog. En het positieve is dat die opwaartse trend lijkt aan te houden. Zowel op de fysieke als op de termijnmarkt goede noteringen en ook de vraag vanuit de fritesindustrie blijft staan.

Ook spannend is het op de Nederlandse pootgoedmarkt, want de beschikbaarheid van sommige rassen komt in het nauw. Wie bereid is tot afspraken maken, kan mogelijk toch het ras van zijn eerste keuze zetten. Het leidt nog niet tot gevolgen voor wat betreft de beschikbaarheid en prijs van Bintje. Maar als de vraag groeit, verdwijnt die rust.

Hoewel mestkelders uitpuilen, is dat niet terug te zien op het land

De uien hebben zoals verwacht een stapje terug gedaan na de hectische tijden en exportrecords. De markt voelt rustig aan, maar vooral telers menen dat het tij gaat keren. Hoewel de bewaarcondities prima zijn, is het wel zaak om boxen te blijven monitoren. Goede partijen vrije uien dienen de markt goed te blijven volgen, zodat er geen verkoopkans aan hen voorbij gaat.  

Die kansen zijn er niet voor tarwe en het ziet er ook niet naar uit dat deze op korte termijn gaan komen. Met een voorlopig laagste stand op de Matif van 143,50 euro per ton dinsdag 2 maart is de markt teruggezakt naar de lage niveaus van 2010. Wie nog voorraad heeft is misschien niet geneigd te denken aan de afzet van de nieuwe oogst, maar doet er goed aan de mogelijkheden die zich aandienen gedachteloos voorbij te laten gaan.

Hoewel de mestkelders uitpuilen, is dat niet terug te zien op het land. Naar verwachting komt dat pas medio maart op gang. Toch is het nog de vraag in hoeverre er nog ruimte beschikbaar komt in de akkerbouw. Daarbij komen de zorgelijke financiële omstandigheden bij de veehouderij (varkens en melkvee) dat de afzet van mest niet eenvoudig zal maken.

Dat de rente nog lager kan, bleek in februari. Zo kwam deze in Duitsland terug op het laagste niveau ooit. Wel spectaculair, maar niet onverwacht gezien de keuzes van de ECB.

Insiders van Boerenbusiness met een Akkerbouw Pro pakket ontvangen maandelijks het Trendrapport Akkerbouw. Klik hier om het trendrapport van februari 2016 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden