Financiering telers en bedrijven

Groninger pootgoedtelers zelf met academie verder

14 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Na twee edities van ieder drie jaar gaat de Pootaardappelacademie Groningen dit jaar van start onder volledig boerenbewind. De organisatie ligt volledig in de handen van pootgoedtelers zelf. De benodigde financiering komt zowel bij de telers als het bedrijfsleven vandaan.

Er zijn vijf academies actief in Nederland waarvan die in Groningen als eerste volledig in boerenhanden is. De Pootaardappelacademie Groningen houdt binnenkort een startbijeenkomst op proefboerderij SPNA Kollumerwaard. Hier gaan dertig telers van start. Om te beginnen zullen de onderzoekswensen in kaart worden gebracht.

Binnen de academie worden de telers in teams van 5 tot 10 opgesplitst

Binnen de academie worden teams van vijf tot tien telers samengesteld die allemaal verschillende onderwerpen in de teelt aanpakken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van kennis van buitenaf. Een aangesloten teler mag aan maximaal twee teams deelnemen. Het doel is zo om van elkaar te leren, samen met kennis uit onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Thema’s die aan bod komen zijn zeer uiteenlopend; van erafspoeling tot bodembiologie en opbrengstoptimalisatie. Ook wordt gezocht naar alternatieven voor de knolbehandeling bij de oogst, nu de toelating van chemische middelen aan banden is gelegd. Ook worden thema’s rond precisielandbouw, bemesting, bewaring en gezond uitgangsmateriaal bij de hoorns gevat.

De pootgoedtelers betalen contributie om deel te mogen nemen. Verdere financiering is afkomstig uit het bedrijfsleven. Naast drie hoofdsponsors zijn er 16 commerciële bedrijven die participeren. Ieder team gaat dit seizoen van start met praktijkproeven, die uit sponsoring worden gefinancierd. Voor meerjarig onderzoek wordt nog gezocht naar fondsen en overheidsgelden.

De Pootaardappelacademie is een initiatief van LTO Noord en de handelshuizen. De uitvoering ligt bij Projecten LTO Noord en Delphy, voorheen DLV Plant, en het bedrijfsleven. Er zijn vijf academies actief in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 14 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10868701/Groninger-pootgoedtelers-zelf-met-academie-verder]Groninger pootgoedtelers zelf met academie verder[/url]
hoe kan dit boereninitiatief irritatie opwekken?
Nopper 14 Maart 2016
Eh, omdat het groningers zijn??
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden