Kwart Verenigd Koninkrijk besmet

Aaltjes brengen Schotse pootgoedteelt in het nauw

14 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Een kwart van alle akkerbouwpercelen in het Verenigd Koninkrijk is besmet met het aardappelcystenaaltjes. Dat is vooral voor pootgoedtelers in Schotland een groot probleem aan het worden. Dit blijkt uit een enquête gehouden onder ruim 200 Britse aardappeltelers.

De Kleffmann Group vroeg 202 telers naar de mate van besmetting met het aardappelcystenaaltje, hoeveel grond zij huren voor de aardappelteelt en hoe ze phytophthora bestrijden. De ondervraagde telers zijn samen goed voor 20 procent van het Britse aardappelareaal, schrijft Farming UK.

36

procent

van de intensieve teeltgebieden is besmet

In alle teeltgebieden van het Verenigd Koninkrijk speelt aardappelmoeheid een rol. Die is vooral in het oosten en noordwesten van Engeland een probleem. Echter, Schotse pootgoedtelers zijn het meest afhankelijk van huurland. Juist gehuurde percelen vormen een groter gevaar voor besmetting.

Uit het onderzoek blijkt dat landelijk gezien bijna 40 procent van alle aardappelen op huurgrond wordt geteeld. In Schotland wordt met 57 procent het meeste land gehuurd voor de teelt. 40 procent van het Schotse areaal - zo’n 11.000 hectare - is bedoeld voor pootgoed. Het levert daarmee 80 procent van al het uitgangsmateriaal in Engeland. Met 12 procent is aardappelmoeheid in Schotland – ten opzichte van andere Britse gebieden – relatief klein. Maar, de gevolgen zijn er wel het grootste. Is een perceel besmet, dan mag er geen pootgoed meer worden geteeld.

Het oosten en noordwesten van Engeland – de meest intensieve teeltgebieden – hebben ook de hoogste mate van besmetting. 36 procent in beide gevallen. Het zuidwesten heeft slechts een besmetting van 3 procent.

Een groot punt van zorg ook is de aantasting van phytophthora. De populatie is in de laatste jaren veranderd en wordt nu gedomineerd door de agressieve en virulente genotype Pink 6 en Blue 13. Deze kunnen zich beide bij lagere temperaturen reproduceren, hebben een snellere levenscyclus en produceren meer sporen. Desondanks blijkt uit de enquête dat telers hier maar weinig op anticiperen. Toch zegt drie van de vijf ondervraagde zijn strategie in gewasbescherming te gaan wijzigen.

40 procent van de telers gaf aan nog niets in hun gewasbescherming te hebben gewijzigd. De meerderheid heeft dat dus wel gedaan. 15 procent spuit vaker en 14 procent gebruikt andere middelen. Slechts 1 procent gaf aan meer geld te besteden aan de gewasbescherming tegen phytophthora.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
concludeur 14 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10868715/Aaltjes-brengen-Schotse-pootgoedteelt-in-het-nauw]Aaltjes brengen Schotse pootgoedteelt in het nauw[/url]
In Nederland escaleert het ook uit de klauwen maar rusten de pootgoedtelers onterecht op het vertrouwen in resistente rassen. Rotatie 1 op 6 en anders is het vanzelf afgelopen.
groninger 14 Maart 2016
klopt helemaal concludeur!
van een afstand 14 Maart 2016
De volgende generatie is de klos blijft nooit goed gaan,kijk maar naar de intensieve gebieden in Nederland.
Hebben jaren te intensief geteeld grond is nu dood,hopen op abcde resistente rassen is niet de juiste strategie.
Over 10 jaar zijn er bedrijven die compleet geinvesteerd en gemechaniseerd zijn op pootaardappelen maar kunnen geen grond meer vinden/krijgen.
realist 15 Maart 2016
Over 10 jaar transgene rassen?....
pingeling 17 Maart 2016
hoe kom je er ook op om te protesteren tegen een 1 op 3 jaar teeltrotatie verbod voor pootgoed....sommigen dromen denk ik van monocultuur moesten ze kunnen..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden