Schaalvergroting blijft uit

Pootgoedexport groeide in vijf jaar met een derde

11 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nederland heeft er de afgelopen jaren flink wat meer pootaardappeltelers bij gekregen. Dat leidde tot een stijging van het areaal. Ook nam de waarde van de export met een derde fors toe, zo maakt het CBS maandag bekend.

Sinds 2010 zijn meer akkerbouwers pootaardappelen gaan verbouwen. Had in 2010 nog 10 procent van de akkerbouwbedrijven pootaardappelen in het bouwplan; in 2015 was dat gestegen naar 13 procent. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal telers van pootgoed met 15 procent tot ruim 2,4 duizend bedrijven. Dit zijn 320 telers meer dan in 2010.

17

hectare

pootgoed bewerkt een teler gemiddeld

De totale oppervlakte pootaardappelen bedroeg in 2015 bijna 42 duizend hectare. Dat is 3.300 hectare meer dan 2010. Wel daalt het areaal pootaardappelen dat een boer bewerkt. Een teler bewerkt gemiddeld ruim 17 hectare pootgoed. Dit is 1 hectare minder dan vijf jaar eerder. Van schaalvergroting in de pootgoedteelt is dus geen sprake. De totale opbrengst pootaardappelen in Nederland betrof vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen ton.

De waarde van de export van pootaardappelen is sinds 2010 met bijna één derde toegenomen. In 2014 ging er voor bijna een half miljard euro aan pootaardappelen de grens over. Ongeveer een kwart van de export gaat naar EU-landen, nog eens een kwart gaat naar Europese landen buiten de Europese Unie. De helft van de export wordt verscheept naar landen buiten de Europa.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Door pootgoedschaarste staat vrije teler in de kou

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden