Groente niet te betalen

Russische aardappelteelt weer meer in achtertuin

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Russische burgers gaan massaal zelf groente telen om rond te kunnen komen. Een sterk gedevalueerde roebel en hoge voedselprijzen – als gevolg van de Russische boycot – zorgen ervoor dat voedsel uit de supermarkt onbetaalbaar is geworden.

Russische leveranciers van groentezaden en pootaardappelen zien de verkoop flink stijgen, zo zeggen ze tegen persbureau Reuters. Supermarkten en warenhuizen die zaad en plantgoed verkopen zeggen dat sinds de start van dit jaar 40 procent meer is verkocht. Vooral de goedkopere soorten en rassen zijn populair. Naast aardappelen en uien telen burgers veel tomaten, komkommers en bladgroente.

16

procent

steeg de aardappel thuisproductie afgelopen jaar

In Moskou en andere grote steden is de crisis niet snel te merken maar, op het platteland des te meer. Nadat de roebel eind 2014 sterk devalueerde raakte veel mensen in de problemen. Het inkomen is sterk gedaald en de voedselprijzen juist gestegen. Dat is niet voor het eerst. Na de val van de USSR gebeurde hetzelfde en begonnen mensen zelf hun eigen voedsel te produceren.

Russische statistieken bevestigen de kentering in voedselland. De achtertuinoogst bereikte vorig jaar een recordvolume van 16 miljoen ton. Huishoudens verbouwde 16 procent meer aardappelen dan in 2014 het geval was. Dit gewas wordt gezien hét nationale product in iedere tuin, volgens de Russische unie van volkstuinders.

Vorig jaar zag de unie al dat er flink meer pootgoed door huishoudens is gekocht. Dit jaar wordt een verdere stijging van 40 tot 50 procent verwacht. Waar mogelijk wordt zelfs tweemaal per jaar gepoot op hetzelfde stuk.

Waar andere landen in het oosten van Europa juist een enorme verlaging van de thuisteelt zien en een sterke professionaliseren is dat in Rusland dus averechts. De handelsboycot met Europa is voor het land tweestrijdig. Voor boeren is het goed nieuws, die geen concurrentie uit het buitenland ondervinden. Echter, afgelopen seizoen liep ook daar de aardappelmarkt niet vanwege de extreem lage koopkracht onder consumenten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden