Percentage gelijk aan 2014/15

Vrije aardappelvoorraad kleiner onder VTA-leden

4 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aandeel nog vrij te verkopen consumptieaardappelen onder VTA-leden lag half april gelijk aan vorig seizoen. Dat blijkt uit de derde en laatste inventarisatie van de telersorganisatie. De schuren zijn aanmerkelijk minder vol dan vorig seizoen echter, dat beïnvloedt de vrije voorraad niet.

Op de peildatum van 15 april was 64 procent van de oogst afgeleverd. De gemiddelde netto opbrengst bedraagt 53 ton per hectare maar, de variatie onder telers is enorm. Die varieert van 18 tot 73 ton per hectare.

10

procent

van de totale voorraad was nog vrij te verkopen op 15 april

In vergelijking met bewaarseizoen 2014/15 was op de peildatum ruim 20 procent  meer afgeleverd op 15 april 2016. Ondanks dit feit ligt de huidige voorraad iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Driekwart van de aardappelen die nu nog in opslag liggen hebben reeds een koper gevonden. Het percentage vrije aardappelen (10 procent) is daarmee gelijk aan het percentage op 15 april 2015, alsmede het vijfjarig gemiddelde.

Gaan we uit van 3,65 miljoent als geschatte totale bruto-opbrengst, dan gaat het om 365.000 ton vrije aardappelen, wanneer het beeld landelijk wordt doorgetrokken. Volgens de BO-Akkerbouw inventarisatie – eveneens rond 15 april gehouden – bedraagt de vrije voorraad 570.000 ton. In beide gevallen gaat het om bruto product.

Praten we over absolute tonnen, dan ligt de vrije voorraad wel lager dan in seizoen 2014/15. Toen werd landelijk ruim 3,8 miljoen ton geoogst. 10 procent vrije voorraad was toen goed voor 380.000 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Aardappelvoorraad België is niks te groot

Nieuws Aardappelen

Tjokvolle schuren drukken zwaar op Canadese teelt

Nieuws Aardappelen

Recordoogst kan Franse vraag amper bijbenen

Nieuws Aardappelen

Verschil tussen theorie en praktijk bij Belgische oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden