Instabiel weer op de loer

Race tegen de klok om pootwerk af te ronden

9 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Deze week moét het gebeuren bij aardappeltelers in Nederland en de omringende landen. Vooral in ons land is de temperatuur zeer hoog en kan het werk in rap tempo vorderen. Met een koud en nat weertype in de voorspelling wordt het een race tegen de klok.

De drainagebuizen druppelen op plekken nog na maar, er wordt volop gewerkt in heel Nederland om alle aardappelen in de grond te krijgen. We zijn de laatste jaren verwend met een vroeg voorjaar. In 2013, 2014 en 2015 zaten in week 18 - de start van mei - bijna alle aardappelen in de grond. Dit jaar was dat op de sluiting van vorige week ongeveer een kleine 70 procent.

De spreiding tussen het zuiden en noorden blijft groot

Volgens de meest recente cijfers van Aviko Potato is vooral onder de rivieren veel gepoot. Echter, ook in onder andere Zeeuws Vlaanderen moest vorige week nog veel gebeuren, zo laten insiders weten aan Boerenbusiness. Net als elders in Zeeland en West-Brabant zijn het vooral de zwaardere gronden die achterblijven. Bekwame percelen zijn eerder al afgewerkt. Op de zandgronden in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg is het poten ver gevorderd. Ook daar is het een enkele natte hoek die achterblijft. De late pootdatum geeft ook meer zorgen bij het pootgoed. Die moet vaker omgestort worden om kiemen af te breken en goed gekoeld.

Net als bij de suikerbieten en uien gaat het er boven de rivieren anders aan toe. In Flevoland wordt momenteel een inhaalslag gemaakt. Aan het einde van vorige week was het in de zuidelijke regio nog relatief rustig. Dat heeft alles te maken met een slechte ondergrond die niet of nauwelijks droogt. Aviko schat dat op vrijdag 6 mei net geen 30 procent in de grond zat, tegenover ruim 60 procent in Oostelijk Flevoland. De Noordoostpolder is met 40 procent gepoot bezig met een inhaalslag. Ook daar werd op de najaarsgeploegde gronden pas eind vorige week voorzichtig begonnen.

Het noorden zet Aviko op ruim 60 procent. Het gaat dan vooral om het noordoosten, op de zand- en dalgronden. Pootgoedtelers langs de waddenkust konden pas eind vorige week het land op. Vele hadden hun aandacht nog bij de bieten en uien.

65

procent

van de aardappelen in Vlaanderen zit in de grond

België, dat eveneens met grote achterstand te maken had, heeft dat inmiddels grotendeels goedgemaakt. Volgens de cijfers van Aviko is in Vlaanderen 65 procent en in Wallonië 50 procent gepoot. Een aardappelteler in Wallonië laat Boerenbusiness echter weten dat in de grensstreek echter al 90 procent in de grond zit. Dat komt overeen met Noord-Frankrijk, waar het poten ook vergevorderd is. Ook Duitse telers hebben van het mooie weer kunnen profiteren. In Groot-Brittannië zijn het vooral de telers in het oosten die van mooi weer hebben geprofiteerd.

Of de huidige pootdatum voor consumptieaardappelen een negatief gevolg heeft zal gedeeltelijk de komende weken moeten blijken. Alle weersverwachtingen voorspellen met grote zekerheid een koufront met temperaturen die kunnen dalen tot 11 graden. Pas na IJsheiligen (tot zaterdag 14 mei) durven ze de kans op nachtvorst uit te sluiten. Ook in de tweede helft van mei wordt een wisselvallig en benedengemiddeld weertype verwacht. Dat kan invloed hebben op de overgang tussen oude en nieuwe oogst. Dat levert een interessante situatie op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden