Inside: Aardappelmarkt

Akkerbouwer aarzelt met uitbreiding pootgoedteelt

10 Mei 2016 - Niels van der Boom

Vooral in de pootaardappelteeltgebieden in Noordwest-Friesland en Groningen moet nog veel pootgoed de grond in. Pas afgelopen weekend is op de zware grond gestart. In Flevoland wordt het werk afgerond. Een voorzichtige analyse voor het areaal is neutraal tot licht stijgend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is lastig uitspraken lost te peuteren over areaalverwachtingen voor dit seizoen. Het lijkt erop dat eerder een verschuiving dan uitbreiding plaats zal vinden. Zoals bekend gaat dat vooral ten nadele van het ras Bintje. Het populaire exportras Spunta kan naar verwachting wederom licht uitbreiden, en zijn positie als grootste pootgoedras verstevigen. Groei moet vooral komen van consumptietelers die overschakelen, onder andere in het zuidwesten en Flevoland. In de traditionele teeltgebieden blijft de situatie stabiel. Daar is geen ruimte voor uitbreiding.

Bintje pootgoed moet dit jaar flink inleveren

Waar de notering van Bintje pootgoed normaalgesproken piekt in april is dit jaar het tegenovergestelde zichtbaar. Week na week moest ingeleverd worden op de prijs, tot een dieptepunt van 35,50 euro per 100 kg voor 28-35 en 20 euro voor 35-45. Het was voor het laatst in 2011 dat de prijs zo laag stond. Voor levering april 2017 wordt inmiddels 25 euro (35-34mm) en 45 euro (28-35mm) genoteerd.

Ook Dirk Bos, verantwoordelijk voor de pootaardappelen bij consumptie- en pootaardappelbedrijf Van der Linde in Emmeloord, verwacht een teruggang van Bintje. Ook ziet hij een mogelijk teruggang in het areaal Nicola, omdat de afzet hiervan moeizaam verloopt. ‘Spunta kan mogelijk iets groeien in areaal’, zo laat hij weten. Bos schat in dat aan het einde van deze week 95 procent van alle aardappelen in de Noordoostpolder gepoot zullen zijn. ‘De grond is niet overal even bekwaam, maar telers kijken nu op de kalender. Dat is ook het noorden en zuiden van Nederland het geval. De slechte structuur kan gevolgen hebben voor de groei. Door storende lagen in de ondergrond moet misschien eerder worden begonnen met beregenen.’

De grote handelshuizen geven aan hun areaal voor dit seizoen ongeveer gelijk te houden. Vraag en aanbod zijn volgens hun in evenwicht. Dit jaar loopt de licentie van Agria af. Of dat een areaalstijging in de hand helpt is afwachten. Voor dit geelvlezige ras geldt een specifieke afzetmarkt die niet overvoed moet raken. Bovendien duurt het enkele jaren voordat voldoende uitgangsmateriaal beschikbaar is.

In het noordelijk pootgoedteeltgebied zijn telers rond Hemelvaartsdag gestart met het poten op de lichte grond. Gedurende het weekend is voorzichtig gestart op de zware grond, maar die blijkt lang niet overal bekwaam. Akkerbouwbedrijf Van Os in Uithuizen gaat vanaf vandaag met twee pootmachines aan de slag om hun 150 hectare pootaardappelen op tijd in de grond te krijgen. ‘Het meeste moet nog gebeuren hier en ik hoor zelfs collega’s die gestopt zijn omdat de grond gewoon niet goed is’, laat akkerbouwer Arie van Os weten. ‘Het is de vraag of de ondergrond nog verder op zal drogen, en of je nu nog moet wachten. De late pootdatum hoeft geen probleem te zijn. Dat zal de zomer uiteindelijk bepalen.’

Langer wachten is nu geen optie meer

Ook Laurens Persoon, teeltadviseur bij Delphy in ondermeer Noordwest-Friesland, ziet dat pas afgelopen weekend gestart is met poten. ‘Veel akkerbouwers hadden eerst nog de bieten en uien op hun agenda staan. Langer wachten is nu geen optie meer, de tijd gaat meespelen’, zo zegt hij. ‘Het is van belang dat de aardappelen straks vlot doorgroeien, voor een goede knolzetting. We zien vaker dat het eind mei en begin juni erg droog is. In dit gebied kan niet worden beregend dus we zijn afhankelijk van het weer dat gaat komen. Het pootbed heeft ook enige invloed en die is dit voorjaar niet optimaal en kluiterig.'

Collega-adviseur Johnny Remijn ziet in het zuiden en zuidwesten inderdaad uitbreiding. 'Het zijn zowel bestaande telers die uitbreiden als consumptietelers die starten met de pootgoedteelt', legt hij uit. 'Daarvoor sluiten ze zich meestal aan bij een handelshuis in plaats van vrije rassen te telen. Het is dan ook erg jammer dat de interesse in Bintje ontbreekt.' Remijn schat dat in zijn teeltgebied de meeste telers inmiddels klaar zijn met poten of uiterlijk één dag werk hebben.

NAK Agro maakte vandaag bekend de sluitingsdatum voor aangifte van pootaardappelen op te schorten tot maandag 23 mei. Deze stond aanvankelijk op 17 mei. Deze datum geldt ook als deadline voor het retourneren van AM-vrijverklaringen, herkomstbewijzen en BRP-kaarten. Volgens een medewerker van de keuringsdienst wordt per regio bekeken of de sluitingsdatum moet worden aangepast. Door het bijzondere voorjaar kan het gebeuren dat in het zuidwesten al de eerste percelen gekeurd worden, terwijl de aardappelen in het noorden nog niet bovenkomen. Door de late pootdatum treden soms problemen op met bewaring van het pootgoed. Zo zijn problemen met zilverschurft bij de Nak bekend. Dat is echter incidenteel.


De prijs van Bintje pootgoed was sinds 2011 niet zo laag. Inmiddels is gestart met de notering voor levering april 2017. De sterk afgenomen interesse zorgt voor veranderingen binnen de pootgoedteelt.


Sinds 2011 is het areaal pootgoed in Nederland stijgende. In 2015 bedroeg de groei 1.540 hectare. Uit een eerste voorzichtige prognose lijkt die trend voor 2016 af te vlakken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden