Vlaamse areaalgroei verrast

Fritesfabrieken laten nieuwe lijnen echt niet stil staan

12 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Belgapom is enigszins verrast over de forse groei van het aardappelareaal in Vlaanderen. ‘Iedereen ging wel uit van een uitbreiding, want het is logisch dat bij de groeiende verwerkingscapaciteit de grondstofbehoefte verhoudingsgewijs toeneemt, maar de uitbreiding is het dubbele van wat menigeen had verwacht’, reageert secretaris Romain Cools.

Uit de voorlopige areaalcijfers bleek woensdag dat de verhoging in Vlaanderen tegen de 15 procent aanzit. Met een groei van bijna 6.300 hectare komt het totale areaal voor 2016 uit op 52.542 hectare. De verklaring voor de groei die op Vilt door het Algemeen Boerensyndicaat wordt genoemd verwerpt hij. ‘Er staat dat er een goed alternatief ontbreekt, maar gelukkig is de verwerking gegroeid zodat iedereen toch zijn aardappelen kwijt kan. Jammer dat de interpretatie van de cijfers negatief is. De afgelopen jaren is juist gebleken dat de aardappelteelt winstgevend is.’

Cools wijt de areaalgroei in zijn geheel aan de grotere grondstofbehoefte van de industrie. ‘Er is volop geïnvesteerd en er zit nog meer in de planning. De fabrieken laten die nieuwe blinkende verwerkingslijnen echt niet stil staan. Bovendien zijn de contractprijzen in België verhoogd. Dat was al een indicatie dat de industrie inzet op een betere indekking van de grondstofvoorziening. Voor sommige vrije telers is dat wellicht minder goed nieuws, maar gezien de wereldmarkt waarop wordt geopereerd kun je hen dat niet kwalijk namen.’

In Nederland is het nematodenprobleem groter dan bij ons, maar die kant gaan wij ook op

De cijfers over Wallonië worden over enkele weken verwacht, maar op basis van wat Cools om zich heen hoort, gaat hij uit van een stijging. ‘Net als in Frankrijk, maar daar is deels sprake van een interne verschuiving; een deel van de contracten voor de tafelaardappelen is omgezet naar industrieaardappelen.’

En Cools noemt nog een kanttekening. ‘De Vlaamse areaalcijfers zijn voorlopig, dus het kan nog omhoog of omlaag. Het kan zijn dat er veel uitbreiding in vroege teelt is en dat dàt zo’n impact heeft op het hoge percentage.’ Overigens moet ook nog blijken of dit seizoen een normale productie oplevert.

Voor de komende jaren komt de groei voornamelijk voor rekening van Noord-Frankrijk en Wallonië, stelt de Belgapom-secretaris. ‘Het kan zijn dat er maïspercelen in Wallonië vrijkomen door de krimp in de varkenssector, maar Vlaanderen en ook Nederland naderen hun grens wat betreft de aardappelteelt. We zetten daarom in op productiegroei. In Nederland is het nematodenprobleem groter dan bij ons, maar die kant gaan wij ook op. Het programma sustainable growth moet daarbij gaan helpen. Middels precisielandbouw en monitoring vanuit de ruimte moet de teelt duurzamer en met voldoende rotatie.’

Daarbij leven we ook niet op een eiland, merkt Cools op. ‘Stel dat het een jaar wordt met vrije marktprijzen van 300 euro per ton, dan is het lastig om competitief op de wereldwijde fritesmarkt te blijven. Er zal marktaandeel verloren gaan en dat gaan de fabrieken eerst en later ook de telers op termijn merken. Ik hoop daarom op een gebalanceerd seizoen 2016/17.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
petatje 12 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869701/Fritesfabrieken-laten-nieuwe-lijnen-echt-niet-stil-staan]Fritesfabrieken laten nieuwe lijnen echt niet stil staan[/url]
Dus als ik het nu goed lees, is alles beneden de 30 cent, nou laten we het op een veilige 25 cent houden, pure winst voor de verwerker. Geen wonder dat ze uitbreiding uit de cash flow betalen. Dan zit het voor hen wel snor met contractprijzen tussen 1O en 13 cent. En ze leggen de fabrieken nu ook niet stil bij prijzen van boven de 20 cent! Duidelijk verhaal, bedankt mijnheer Cools.
Agria 12 Mei 2016
Dat heb je dan toch verkeerd begrepen. Alles hangt af van marktwerking. Dus van aardappelen op contract voor 13 cent kun je frites voorverkopen van een bepaalde prijs maar als er veel directe vraag en weinig concurrentie is, kun je een hogere prijs maken voor de frites en dus een hogere prijs voor de aardappelen geven.
sjappie 12 Mei 2016
De fabrieken zijn al betaald, met name door de contract aardappelen, hierdoor kopen ze het vrije deel ook goedkoper. De frites wordt het hele jaar door verkocht. Er wordt niet exact gekeken of ze nog een ton minder moeten verkopen. Dan bedenken ze als het moet wel een oplossing. Ze maken zo veel mogelijk friet voor zo weinig mogelijk geld. De verkoopprijzen zullen ongetwijfeld goed genoeg zijn. Even verlies maken om de klanten te houden is ook investeren.
sjappie 12 Mei 2016
De fabrieken zijn al betaald, met name door de contract aardappelen, hierdoor kopen ze het vrije deel ook goedkoper. De frites wordt het hele jaar door verkocht. Er wordt niet exact gekeken of ze nog een ton minder moeten verkopen. Dan bedenken ze als het moet wel een oplossing. Ze maken zo veel mogelijk friet voor zo weinig mogelijk geld. De verkoopprijzen zullen ongetwijfeld goed genoeg zijn. Even verlies maken om de klanten te houden is ook investeren.
koelak 14 Mei 2016
Even een citaat uit het Vilt artikel; "Depraetere noemt een standaardprijs van 21 euro per ton, waarop de onderhandelingen tussen Tiense Suiker en de bietentelers momenteel zouden vastlopen". Dit is toch pure waanzin. Eén oplossing; massaal geen bieten meer telen en de suikerfabriek sluiten! Aan 100ton/ha opbrengst maak je nog een verlies van minimum 500€/ha.
open visie 14 Mei 2016
Romain Cools is de spreekbuis voor de Belgische verwerkende industrie. Ik heb veel respect voor hem want hij geeft tenminste de visie van de industrie weer. Er gaat naar mijn gevoel meer dynamiek uit van de Belgische verwerkende industrie dan van de Nederlandse of noord Amerikaanse (maccain & lwm). De prijsverhogingen van het contract hebben we dit jaar te danken aan de Belgische verwerkers (trouwens 2 jaar geleden ook). Ze begrijpen maar al te goed dat men alleen als verwerker kan groeien mits een stabiele aanvoer en rendabele telers-prijzen. Niemand heeft baat bij een failliete akkerbouw . Op ons bedrijf hebben we ervaring met zowel Belgische als Nederlandse verwerkers en ik kan je verzekeren dat het een groot verschil is.
Op het forum heeft men dikwijls kritiek op Belgapom en Romain Cools maar men vergeet dikwijls het boekje van de Nederlandse verwerkers open te doen.
Ik ben het zelf ook niet eens met alles wat Belgapom doet en het is ook jammer dat de belgapom-notering op een dubieuze manier tot stand komt. Dialoog tussen beide partijen zou een win/win-situatie kunnen betekenen. Groeien doen we samen. Diepvries-frites worden wereldwijd verkocht en er is nog groeipotentieel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden