Start oogst gelijk aan 2015

Zwitsers aardappeltekort weerklinkt niet in marktprijs

6 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het feit dat Zwitserse aardappelhandelaren en fabrieken Europa afspeuren naar gouden kruimels, heeft voor de telers in het land minimaal effect. De startprijs ligt weliswaar iets hoger dan vorig jaar juni maar, gezien de situatie valt dit nog mee.

Voorjaar 2015 en voorjaar 2016 gaan voor de Zwitsers gelijkwaardig de boeken in. In beide gevallen wordt waterschade genoteerd en – aan de start van het jaar – ook vorstschade. Vooral die laatste heeft plaatselijk voor een groeiachterstand gezorgd. Vorig jaar werd in week 22 en 23 mondjesmaat gestart met het rooien van niet-huidvaste aardappelen. Voor dit jaar is dat week 23. In het westen en oosten van het land zijn sinds Pinksteren de eerste partijen gerooid.

13

cent/kg

ligt de Zwitserse aardappelprijs hoger

Om sterke prijsschommelingen te voorkomen wordt door Swisspatat, de organisatie van aardappelverwerkers, een richtprijs voor telers vastgesteld. Die staat tot halverwege week 23 (8 juni) op 1,17 euro per kilo, inclusief BTW, voor niet-huidvaste aardappelen sortering 30-50mm. Tot halverwege week 25 (22 juni) wordt een adviesprijs van 1,08 euro gehanteerd. Ter vergelijking: vorig jaar werd met een prijs van 1,04 euro per kg gestart, na een recordoogst in 2014. De prijs voor huidvaste aardappelen wordt later deze week vastgesteld. Voor biologische aardappelen wordt momenteel 1,90 euro/kg gehanteerd.

Als gevolg van grote droogte oogstte de Zwitsers afgelopen jaar een kwart minder aardappelen. Gevolg; Europa werd afgestroopt naar frites- en consumptieaardappelen van zeer hoge kwaliteit. Dat zorgde voor stemming in de markt, ook in Nederland. Eind maart stond de Zwitserse importteller op 6.500 ton, tegenover 1.600 ton een jaar eerder. Het totale importquotum – geldig tot midden juni – is door Swisspatat op 15.000 ton gezet. Nederland leverde dit jaar tot en met april bijna 2.300 ton aardappelen. De export is inmiddels beëindigd. Zwitserse verwerkers draaien nu op de laatste restjes voorraad en import uit Israel en Egypte. Een woordvoerder van winkelketen Migros laat echter weten in de toekomst liever product te importeren uit landen dichter bij huis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Agria 6 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870070/Zwitsers-aardappeltekort-weerklinkt-niet-in-marktprijs]Zwitsers aardappeltekort weerklinkt niet in marktprijs[/url]
Vorige week zijn nog volop Agria's geladen voor Zwitserland
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Analyse Aardappelen

Aan de boom schudden laat niet meer aardappelen los

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden