Aanvoer en prijs flink hoger

Positivisme overheerst op aardappelveiling Alvantho

7 Juni 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Dinsdag 7 juni – twee dagen eerder dan vorig jaar – is aardappelveiling Alvantho gestart met haar eerste aardappelveiling van het jaar. In Sint-Annaland was de stemming onder telers en kopers goed, zo blijkt wel uit het resultaat. Dat heeft alles te maken met de situatie waarin de consumptiemarkt zich nu bevind.

Na twee mindere jaren – waarbij 2014 zelfs de laagste notering in vijf jaar tijd behaalde – start 2015 positief. Het gevolg van een aardappelmarkt die momenteel gunstig gestemd is. Veilingmeester David Hage is dan ook in zijn nopjes met het resultaat van de primeuraardappelen. ‘Kopers hebben de aardappelen graag in hun winkel liggen’, zo meent hij. Het aangevoerde volume van 113 ton is groter dan andere jaren. Vorig jaar bedroeg het nog 104 ton. De opbrengst van het eerste gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Dit jaar Stichting Make a Memory.

Alleen Eigenheimer noteert een lagere prijs dan vorig jaar

Afgezien van Eigenheimer noteerde alle aangevoerde rassen een hogere prijs dan in de voorgaande drie jaren. Wel is de spreiding tussen de laagste en hoogste prijs per ras aanmerkelijk groter. Volgens Hage heeft dat gedeeltelijk met de sortering te maken, maar ook omdat sommige partijen behangen waren met grond. De lichte zavelgrond plakt makkelijk aan de knollen. Later in het seizoen wordt van de iets zwaardere grond schoner gerooid.

Doré is het grootste ras op deze eerste veildag, met 1.800 kisten. De prijs ligt op 0,60 tot 0,79 cent per kilo. Daar net onder, qua volume, volgt Frieslander met een prijsrange van 0,55 tot 0,72 cent. De flink kleinere hoeveelheid Première doet 65 tot 70 cent. Alle drie de rassen boeken het beste resultaat in drie jaar tijd.

In 2013 lagen de prijzen wel hoger. Mede dankzij een zeer lage aanvoer. Aan de start van seizoen 2015 zat Doré op 60 tot 66 cent, Frieslander op 46 tot 55 cent en Première op 51 tot 55 cent. Met 1,05 tot 1,10 euro zit Eigenheimer als enige onder het niveau van vorig jaar, toen 1,10 tot 1,15 werd gemaakt. Bildtstar noteert 95 cent, wat 5 cent boven de top van 2015 ligt.

Kopers hebben de aardappelen graag in hun winkel liggen

Het pootseizoen op Tholen ging dit jaar op de schrikkeldag van start, laat Hage weten. De meeste aardappelen werden echter pas half maart gepoot. Een slechte structuur en lange koude periode hebben een vroege start verhinderd. De eerste veildag komt dan ook slechts twee dagen na de late start in 2015. Hage is – ondanks de groeiomstandigheden – over de aanvoer goed te spreken: 'Ondanks het groeiseizoen zijn de aardappelen er gewoon, dus wordt er gerooid. Dat levert een pittige aanvoer op.'

Volgens Hage kende het afgelopen veilingseizoen een vlot verloop. Toen de hoofdoogst echter achter de planken zat raakte de markt in een mineurstemming. Vooral dankzij een slechte exportmarkt. Het duurde tot april voor deze herstelde. Dat hebben we te danken aan de situatie in Zuid-Europa, waar nachtvorst en regen voor tegenvallende opbrengsten zorgen, naast een late Nederlandse start.

De laatste Spaanse aardappelen liggen nu nog in de koeling, maar de aanvoer is opgestopt, weet Hage. 'Met dit prijsniveau is er weinig risico voor kopers om vroege aardappelen uit Nederland in het schap te liggen. Bovendien wil de consument ze graag kopen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk 7 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870087/Positivisme-overheerst-op-aardappelveiling-Alvantho]Positivisme overheerst op aardappelveiling Alvantho[/url]
Volg dit graag!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden