Inside: Aardappelmarkt

Spannende weken voor vroege aardappelmarkt

13 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het wordt de komende weken passen en meten om alle partijen in Europa van voldoende oude en nieuwe aardappelen te voorzien. Nog aanwezige voorraden slinken in rap tempo, terwijl de vraag hoog blijft. Een voorjaar met hindernissen laat de nieuwe oogst in heel Europa traag op gang komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de nieuwe oogst zeer langzaam op gang komt in Zuid-Holland en Zeeland ontstaan en voor kopers en verkopers spannende weken. Spanje heeft de beste mogelijkheden om Europa te bevoorraden. Echter, door nachtvorst is de oogst daar vertraagd. Droogte heeft ook zijn effect en door zeer hoge temperaturen kan niet vlot gerooid worden. Dat levert een zeer wisselende kwaliteit op. Gezien de vraag worden alle partijen vlot opgenomen. Het prijsniveau staat hierdoor niet altijd in verhouding tot de kwaliteit.

0,70

cent/kg

wordt in Frankrijk betaald

Dichter bij huis is het wachten op de eerste huidvaste aardappelen. In het midden en zuiden van Frankrijk wordt al volop gerooid en de vraag is goed. Voor het grootste gedeelte wordt nog in niet-huidvaste aardappelen gehandeld. Huidvaste partijen zijn mondjesmaat beschikbaar. Het huidige prijsniveau ligt rond de 70 cent per kilo.

Ook in Duitsland moet langer worden gewacht op de huidvaste aardappelen. In de Pfalz en ook Nedersaksen wordt wel gerooid maar mondjesmaat. Afgezien van de kou aan de start van het seizoen is er voldoende vocht beschikbaar. Ook voor deze week wordt groeizaam weer verwacht met gemiddelde temperaturen en op tijd een buitje. Problemen met wateroverlast zijn – net als in Nederland – zeer plaatselijk. Deze week worden de eerste huidvaste aardappelen verwacht echter, pas aan het einde van juni komt de aanvoer echt op gang. Momenteel wordt tussen de 60 en 65 cent per kilo betaald. Dat is enkele centen hoger dan vorig jaar het geval was.

In Groot-Brittannië wil men graag overstappen op de nieuwe oogst. Die profiteert mee van de hoge prijsniveau waarop de laatste restjes oude oogst zich bevinden. Dat er meer vraag dan aanbod is op het eiland lijkt een feit. Deze week kon weer een hogere prijs worden genoteerd. Ook Engeland kent mooi zomerweer. Opbrengsten liggen volgens AHDB Potato rond 17,5 ton per hectare. Vergelijkbaar met Nederland. Afgelopen week werd voor Lady Christl en Maris Peer 75 tot 80 cent betaald. Het gaat hier om gesorteerd product in kleinverpakking. Gesorteerd in grootverpakking (25 kg zakken) is dat iets lager: 45 tot 70 cent voor beide rassen.

Volgende week donderdag gaan de Britten naar de stembus en wordt eindelijk duidelijk of we van een Brexit kunnen spreken. De aandelenbeurzen reageren daardoor deze week al zenuwachtig. Het is de vraag of dit merkbaar zal zijn op bijvoorbeeld de aardappelmarkt, waarbij nog steeds vooral veel volume vanuit België en Frankrijk die kant op gaat.

Regen heeft licht effect op Zwitserse aardappelprijs

Swisspatat noteerde vorige week nog een adviesprijs van 1,08 euro per kilo. Erg leek weinig te merken van het aardappeltekort. Vorige week woensdag werd echter een nieuwe adviesprijs genoteerd. Tot halverwege volgende week wordt nu met 1,10 per kilo gerekend. De aardappelorganisatie wil zich nog niet branden aan een prijs voor na die tijd. Dat zal pas begin volgende week duidelijk worden. Alle Zwitserse regio’s hebben vorige week met forse regenval te maken gehad, wat de oogst in de weg zit. Dat is ook de onderbouwing voor een lichte prijsstijging. Vanaf volgende week worden de eerste huidvaste aardappelen verwacht.

Het weer de komende week moet gedeeltelijk bepalen welke kant het op gaat op de vroege tafelmarkt. Blijft de groei voorspoedig, zoals nu het geval is, dan wordt het mogelijke tekort ingeperkt. Zelfs in een gunstig scenario zal gepuzzeld moeten worden hoe alle markten voldoende bevoorraad kunnen worden. Dat kan plotsklaps kansen bieden voor de teler, wanneer een gat dreigt te vallen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden