Conclusie Mars-rapport

Overmatige regenval geen invloed op EU aardappeloogst

21 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Ondanks dat noodweer in een groot gedeelte van Noordwest-Europa voor flinke problemen zorgt ziet MARS, het gewasmonitoring project van de Europese Unie, de oogst van aardappelen in de EU28 positief in. Een lichte opbrengststijging zit in het verschiet.

De huidige prognose – opgesteld op 17 juni – laat een gemiddelde opbrengst van 33,16 ton per hectare zien. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde houdt dat een stijging van 3,4 procent in. Die opbrengst ligt namelijk op 32,07 ton. Ten opzichte van de meirapportage is de opbrengst licht naar beneden bijgesteld. Deze cijfers zijn gebaseerd op data afkomstig van satellietbeelden en weerdata.

33,16

ton/ha

aardappelen wordt in de EU28 verwacht

Uit de Mars-data wordt ook duidelijk waar veel water is gevallen. In veel gevallen gaat het om regio’s met veel aardappelteelt. Heel België en een groot gedeelte van Frankrijk, samen met het zuiden en zuidwesten van Duitsland, worden aangemerkt als regio’s waar zeer veel water is gevallen. In het noordoosten van Duitsland en noorden van Polen heerst voor het derde jaar op rij een neerslagtekort. Ook delen van Scandinavië en de Baltische staten hebben daarmee te maken. Ook is duidelijk dat vooral april erg koud verliep. De gemiddelde temperatuur dit voorjaar eindigt echter hoger.

Problemen met veel neerslag zijn – net als in Nederland – ook elders zeer lokaal. Voor Frankrijk en Duitsland wordt verwacht dat de aardappelgewassen juist profiteren van de regen, daar waar uiteraard niet enorm veel is gevallen. De verwachtingen blijven dan ook onveranderd. In Polen is het vooral de lange koude periode die voor een opbrengstvermindering zorgt. Voor Nederland en België erkent het rapport de waterschade echter, dat beïnvloedt het vijfjaargemiddelde maar nauwelijks, zo wordt gedacht.

Dichter bij de grond monitort PCA de gewasgroei van enkele percelen Premiére en Sinora in het westen van België. De vier van de acht percelen Premiére werden rond 1 april geplant. De rest fors later, tussen 6 en 12 april. Het gemiddelde over acht jaar is 28 maart. Per struik worden gemiddeld 4,4 stengels geteeld. Normaal zijn dat er met 4 iets minder. De plantafstand per perceel varieert sterk en ook de pootgoedmaat is van invloed.

Acht praktijkpercelen Sinora werden rond 24 april gepoot. De laatste op 5 mei en de vroegste op 13 april. Normaal voor deze middelvroege rassen is 11 april. Het aantal stengels is sterk afhankelijk van de potermaat. Die bedraagt 2 of 4 per struik. PCA start volgende week met de eerste proefrooiingen.

Ook Aviko publiceert data en foto’s over de gewasgroei. Die van het perceel Agria is later, maar de gewasgroei beter dan in 2015. Die van Premiére is fors beter maar hier speelt waarschijnlijk de pootdatum mee, die bijna 2 weken vroeger ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
sjappie 21 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870309/Overmatige-regenval-geen-invloed-op-EU-aardappeloogst]Overmatige regenval geen invloed op EU aardappeloogst[/url]
Vorig jaar was het al bijzonder, en toen was alles ook top en best. Het is vandaag de langste dag, niet alle gewassen zijn dicht, lijkt wel vanaf mars. En dat is echt niet alleen in het zuiden ook in het noorden. Als het nat blijft wordt het funest en als er hitte komt ook. redelijke kans dat het verkeerd gaat. Zon geeft altijd betere stemming. scheelt ook geld. vorig jaar was het het zelfde praatje
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden