Grillig groeiseizoen

Pool met voorverkoop profiteert meest bij Aviko

28 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Aardappeltelerscommissie (ATC) van Aviko Potato heeft voor oogst 2015 een poolprijs gerealiseerd van 173,64 euro per 1.000 kg. Deze prijs geldt voor de rassen Agria en Innovator in de pool mét voorverkoop, geleverd in week 13, zo meldt Aviko Potato dinsdag in een persbericht.

Vrijwel ieder aardappelseizoen start met de resultaten en sentimenten van het jaar ervoor. Dat gold zeker voor oogst 2015. Door de hoge opbrengst en teleurstellende prijzen van oogst 2014, daalde het Europese areaal aardappelen in 2015 met bijna 4 procent. Bovendien kiezen telers de laatste jaren in toenemende mate voor de zekerheid dat een vaste-prijs-contract biedt. Die trend werd voorjaar 2015 versterkt door de tegenvallende markt van oogst 2014.

Als gevolg van het late en koude voorjaar van 2015, werd er in de vroege regio’s vrij laat geplant en ontwikkelde het gewas zich aanvankelijk traag. Ook in de daarop volgende droge periode in mei en juni was de groei beperkt. De aardappeltermijnmarkt reageerde daar op en haalde al op 30 juni een niveau van  256 euro per 1.000 kg voor de termijncontracten op april. De tegenreactie kwam toen in augustus voldoende neerslag viel en de aardappelen een forse inhaalslag maakten. De termijnmarkt daalde daardoor weer naar een niveau van 150 tot 160 euro per 1.000 kg. Uiteindelijk was er voldoende gewasgroei, maar óók een toenemende zorg over de kwaliteit als gevolg van veel neerslag in het najaar. Veel partijen hadden problemen met rot, een te laag onderwatergewicht en de interne kwaliteit.

Door kwaliteitsproblemen steeg de aanvoer rond de jaarwisseling

De effectieve markt reageerde ook op de trage groei. In week 29 van 2015 steeg de dagnotering (Belgapom) naar een niveau van 200 euro per 1.000 kg om na de regenperiode weer terug te zakken naar een stabiel niveau van 110 tot 140 euro per 1.000 kg (beursnotering Emmeloord). Doordat veel telers tijdens bewaring van hun aardappelen tegen kwaliteitsproblemen aanliepen, moesten die eerder geleverd worden dan was beoogd. Daardoor steeg de aanvoer in de periode eind 2015 en begin 2016. Dat leidde tot enige prijsdruk. De markt wist zich echter vanaf mei weer te herstellen als gevolg van een combinatie van minder aanbod en een toenemende vraag vanuit de Europese verwerkers. De stemming liep op, de effectieve markt steeg in korte tijd naar 250 euro per 1.000 kg.

De verkoopstrategie van de Aardappeltelerscommissie (ATC) van Aviko Potato was erop gericht de pool mét voorverkoop te laten profiteren van de opleving in de zomerperiode. Gelet op de onzekere oogstverwachtingen als gevolg van de moeizame groeiomstandigheden, werd echter een voorzichtig verkoopbeleid gevoerd. De verkoop van aardappelen in de pool zónder voorverkoop kon pas na de oogst starten. De ATC koos ervoor om gedurende het seizoen aardappelen te blijven aanbieden maar hield, gelet op de te verwachten kwaliteitsproblemen, ook rekening met een opleving in de loop van het voorjaar van 2016. Daar werd volume voor gereserveerd. Hoewel de opleving pas in mei kwam, kon de pool er wel van profiteren.

De ATC realiseerde voor de rassen Agria en Innovator in de pool mét voorverkoop een prijs van 173,64 euro per 1.000 kg. Dat is inclusief de bewaarvergoeding en gemiddelde kwaliteitstoeslag. De pool zonder voorverkoop realiseerde voor beide rassen 167,95 euro per 1.000 kg. De verschillen met de overige rassen zijn het gevolg van een hogere waardering in de markt voor specifieke kwaliteit van rassen.

Poolprijzen afzetseizoen 2015-2016

Rassen

Pool zonder voorverkoop

Pool met voorverkoop

Bintje, Fontane

€ 155,45

€ 161,14

Victoria, Markies, Leonardo

€ 162,95

€ 168,64

Agria, Innovator

€ 167,95

€ 173,64

Genoemde prijzen zijn netto voor levering in week 13, inclusief gemiddelde kwaliteitstoeslag, exclusief btw. De gemiddelde beursnotering Belgapom bedroeg  125 euro terwijl de cash settlement op de termijnmarkt op 143 euro is vastgesteld. De gemiddelde notering op de aardappelbeurs Emmeloord komt uit op 153 euro.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Mike 28 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870438/Pool-met-voorverkoop-profiteert-meest-bij-Aviko]Pool met voorverkoop profiteert meest bij Aviko[/url]
Vind het verschil tussen de poolprijs van Bintje en Fontane en m.n. Markies, Agria en Innovator veel te klein. Kijk alleen al de laatste maanden toen het prijsverschil tussen Bintje en Agria in de vrije markt bijn 10 euro was.
Abonnee
haak 28 Juni 2016
Ik vind het een uitstekend resultaat. Gemiddelde kwaliteit bestaat niet. Wat is de toeslag of korting?
Abonnee
Bert 28 Juni 2016
Netjes toch
Agria 28 Juni 2016
Mike schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870438/Pool-met-voorverkoop-profiteert-meest-bij-Aviko]Pool met voorverkoop profiteert meest bij Aviko[/url]
Vind het verschil tussen de poolprijs van Bintje en Fontane en m.n. Markies, Agria en Innovator veel te klein. Kijk alleen al de laatste maanden toen het prijsverschil tussen Bintje en Agria in de vrije markt bijn 10 euro was.


Egalisatie heet dat. Dat hebben de pootgoedhuizen uitgevonden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden