Inside: Aardappelmarkt

Opbrengst vroege aardappelen valt mee

5 Juli 2016 - Niels van der Boom

PCA heeft afgelopen week (week 26) haar eerste proefrooiing van het ras Première gedaan. Hieruit blijkt dat de opbrengst niet noemenswaardig veel lager ligt dan in andere jaren het geval is. Wat de gewassen vooral parten speelt is het feit dat de pootdatum later ligt, waardoor het gewas later oogstrijp is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In haar meest recente nieuwsbrief publiceert PCA de eerste resultaten voor het vroege fritesras Première. Die komt gemiddeld uit op 24 ton bruto per hectare voor alle sorteringen, na 87 groeidagen. Het gemiddelde van de voorgaande jaren is 26 ton per hectare voor hetzelfde aantal groeidagen. De spreiding in de bemonsterde percelen loopt uiteen van 18 tot maximaal 29 ton per hectare. Dat heeft veel te maken met de pootdatum. De vroege percelen halen een opbrengst van 25 ton/ha met 11 ton 50mm opwaarts. Bij de latere percelen ligt dat twee ton lager, met drie ton minder 50 op. Het verschil is daarmee beperkt, ondanks dat 7 tot 14 dagen later is gepoot. De hoogst gemeten opbrengsten zijn op zowel late als vroege percelen terug te vinden.

24

ton/ha

is de gemiddelde opbrengst van Première

Gemiddeld werden 13,4 knollen per plant geteld. Dat is gemiddeld met voorgaande jaren. Gesneden pootgoed levert iets meer knollen op. De kwaliteit is een ander verhaal. Het gemiddelde van acht percelen bedraagt 299 gram met een variatie van 257 tot 343 gram. In de voorgaande jaren – na evenveel groeidagen – was dat 321. Door het weer nemen de planten nu veel water op. Ook de plantdatum speelt een rol. Zo ligt het OWG bij de vroege percelen boven de 300 en die van de latere daar altijd onder.

De frietindex (kwaliteit) lag tussen de 3,3 en 3,9. Dat is aanvaardbaar tot matig. De smaak werd duidelijk beïnvloedt door de pootdatum en het OWG. Veel uitval als rotte, groene en misvormde knollen werden niet gevonden. De afrijping bedraagt volgens PCA maximaal achttien procent.

Binnen nu en drie weken wordt gestart met de oogst van aardappelen voor de verwerkende industrie in Duitsland. België volgt naar schatting met één tot twee weken (week 30-31). Daarmee is de oogst niet noemenswaardig later dan in andere jaren. Kwaliteit en opbrengst verschillen lokaal enorm. Metingen van PCA tonen aan dat in de eerste jaarhelft gemiddeld 580mm neerslag viel. 150mm meer dan normaal is. Regioverschillen zijn groot, van 112 (kustregio’s) tot 249mm (Kempen). Gewassen op natte percelen hebben vooral van zuurstofgebrek last.

Telers in Noordwest-Europa kunnen weer even ademhalen voor wat de regen betreft. Veel neerslag lijkt er voorlopig niet te komen. Zaak is nu hoe om te gaan met de naweeën. Vooral de gewasbescherming luistert nauw – dankzij de extreem hoge ziektedruk – en spuiten in de getroffen gebieden is nog steeds bijna onmogelijk. Genoeg foto’s en filmpjes van vastzittende trekkers en machines doen op internet hun ronde. Ook Belgische en Franse aardappeltelers hebben daarmee te maken.

De Franse overheid versoepelt het gebruik van cymoxanil

Om telers tegemoet te komen heeft het Franse landbouwministerie haar regels iets versoepeld, zo meldt landbouwinstituut Arvalis op 4 juli. Het gebruik van de fungicide Cymbal 45 – met werkzame stof  cymoxanil – was voorheen in maximaal zes bespuitingen toegestaan. Het curatieve gebruik is nu opgerekt tot tien bespuitingen, geldend tot maximaal eind oktober. Voor andere gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof cymoxanil als hoofdbestanddeel wordt deze week ook een soepelere toelating verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden