Inside: Aardappelmarkt

Brits aardappeltekort mogelijk nijpender dan Brexit

6 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Groot-Brittannië kan zich beter zorgen maken om een potatoexit dan een brexit. Alhoewel de groeiomstandigheden er dit seizoen minder extreem zijn dan op het vaste land van Europa staat de Britse aardappeloogst er niet heel florissant voor. In Oost-Engeland, het belangrijkste teeltgebied, viel de meeste neerslag. Een krap areaal houdt de prijzen sky high.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen jaar werden nog nooit zo weinig aardappelen op het Europese eiland verbouwd. Een goede oogst zorgde echter niet voor grote problematiek in de aanvoer. Het seizoenseinde werd door België, Frankrijk (en mindere mate Nederland) opgevangen. Dit jaar kan de gemiddelde Brit weleens meer gaan merken van een tekort wanneer hij in de fish & chips shop staat.

Het totale volume komt niet boven de 5 miljoen ton

Wanneer de opbrengst per hectare dit jaar het vijfjaargemiddelde haalt – volgens AHDB Potato een reële mogelijkheid – dan moet het areaal met acht procent toenemen om het volume van 2015 te evenaren. Het gaat dan om 5,431 miljoen ton, schat AHDB. Echter, de overheidsdienst verwachter echter een areaalstijging van vier procent. Daarmee komt het totale volume niet veel verder dan vijf miljoen ton. En dat zet de markt onder druk.

Enorme zware buien – zoals we die in Noordwest-Europa hebben gezien – hebben zich in Engeland slechts sporadisch gemanifesteerd. De gemiddelde temperatuur ligt lager dan normaal, waardoor de gewasontwikkeling iets achterloopt. Warm weer is nodig om het gewas tonnen te laten produceren. Door alle regenval ligt het onderwatergewicht over de gehele linie zeer laag. Een probleem dat ook elders in Europa speelt. Vooral voor de vroege aardappelen is dat nu een uitdaging.

Het grootste aardappelteeltgebied, East Anglia, heeft wel de meeste regen te verwerken gekregen in de eerste helft van dit jaar. Volgens officiële cijfers viel in de eerste zes maanden van het jaar gemiddeld 59 procent meer regen, ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Voor Oost-Engeland was dat in juni ruim driekwart meer. Dat zet telers ook op scherp bij de ziektebestrijding. Ook daar zijn problemen met Phytophthora op te merken.

Terwijl steeds meer vroege aardappelen worden geoogst daalt ook de prijs. Het gaat echter om de markt voor tafelaardappelen en aardappelen die gebruikt worden in de vele fish & chips winkeltjes. Oude oogst is inmiddels gehele uitverkocht op het eiland. De gemiddelde vrije aardappelprijs voor seizoen 2015-2016 (40 weken sinds september) komt uit op 182 pond per ton. Dat is de hoogste prijs ooit sinds het extreem natte 2012-2013. Kijken we naar zowel vrij als contract dan eindigt het gemiddelde eveneens als een na hoogste (175 pond tov 243 pond).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden