Inside: Aardappelmarkt

Eerste percelen omgefreesd in getroffen gebied

6 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Ruim een maand nadat zeer zware buien het zuidoosten van Nederland begonnen te teisteren is er voor de boeren in het gebied nog weinig verlichting. Na de vele regenval is het nu de kwaliteit en ziektedruk die het marginale gewas parten speelt. Dit resulteert erin dat de eerste percelen worden omgefreesd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is economisch niet meer verantwoord om nog meer geld in een slecht gewas te steken, zo laat een insider aan Boerenbusiness weten. De planten die niet zijn verzopen staan er zeer slecht op, als gevolg van zuurstofgebrek. Er zitten nauwelijks knollen onder en die er zijn hebben met kwaliteitsproblemen te maken. Vooral groeischeuren komen veel voor. Dat geeft in extreme gevallen de doorslag om het kapot te frezen. ‘Iedere euro die je nu uitgeeft is alleen voor de teelt van veevoer.’

Het is economisch niet meer verantwoord om verder te telen

De situatie lijkt niet overal zo nijpend. Veel telers wachten ook nog af, ondanks dat de gewassen er zeker niet goed op staan. Ook onzekerheid rondom hun contracten spelen daarbij een rol. Er blijkt weinig bekend hoe het daadwerkelijk gaat wanneer sprake is van overmacht. Een rigoureuze beslissing als onderfrezen wordt daarom niet door iedereen genomen, ondanks dat het geld kost. Fritesfabrieken organiseren in het getroffen gebied crisisvergaderingen met hun telers om ze in te lichten over de rechten en plichten. Ondanks dat zij allemaal de Vavi inkoopvoorwaarden hanteren.

Ook de coulance van de koper speelt een belangrijke rol en die wisselt per afnemer. Ook zijn er verwerkers die in hun contract een mogelijkheid hebben opgenomen waarbij geanticipeerd kan worden op een misoogst. Bijvoorbeeld door het terugschroeven van het te leveren tonnage.

Voor een groot gedeelte zal het weer bepalen hoe het verder gaat verlopen in het getroffen gebied. Volgens de insider die Boerenbusiness sprak heerst nog veel optimisme naar is het zaak realistisch te kijken naar de verwachtingen. Twintig ton voeraardappelen telen is geen toekomst. Zo kan de immer dreigende phytopthoradruk voor verdere problemen zorgen – iets wat landelijk speelt – maar ook een droge periode. Het wortelgestel is namelijk zeer zwak.

Cosun bericht vandaag, 6 juli, op haar website dat 1.000 hectare suikerbieten in het zuidoostelijk teeltgebied door waterschade is getroffen. Daarvoor heeft het een regeling in het leven geroepen, mits de getroffen telers voldoende hectares hebben ingezaaid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden