Poters liggen dwars

Poolprijs Schaap hoger door karige voorverkoop

8 Juli 2016 - Clarisse van der Woude

Langdurige flauwte op de aardappelmarkt, maar ook prijspieken waren kenmerkend voor afgelopen verkoopjaar. Verder zaten Duitsland en Frankrijk ons vaak, logistiek gezien, in de weg en zaten bovenmaatse poters de consumptieaardappelmarkt behoorlijk dwars. Directeur Hans Geling over de markt waarop de pools van Schaap Holland BV moesten opereren afgelopen seizoen.

  • De rassen Agria, Maritiema en Innovator vormen met ongeveer 90 procent van het poolvolume de belangrijkste pools bij schaap Holland BV in Biddinghuizen. Daarnaast zijn er nog wat kleinere rassen.
     
  • Aanvankelijk starten de pools in 1979 met Bintje. Deelnemers zijn voor 90 procent afkomstig uit Flevoland. De rest van de telers zijn verspreid over Nederland waaronder in Groningen, Noord Holland, het Zuidwesten, Brabant, Limburg en Gelderland.
     
  • Bij de start 37 jaar geleden was er alleen een pool met voorverkoop. Inmiddels zijn daar pools zonder voorverkoop en bodempools bijgekomen. De bodempool is de laatste jaren de populairste. De verklaring hiervoor is volgens Hans Geling de hoge bodem die het bedrijf hanteert ten opzichte van andere pools.
     
  • Prijzen zijn bij levering week 13, exclusief BTW en kwaliteitsreglement.


Hoe hebben de verschillende pools dit jaar gepresteerd?
‘Het gemiddelde poolresultaat van onze drie grootste rassen in de pool met voorverkoop bedraagt 16,32 per 100 kg. Agria is niet alleen het grootste ras bij Schaap, maar ook het best betalende ras met 17,33 euro. In de pool zonder voorverkoop doet dit ras het met 17,98 euro nog iets beter. De gemiddelde prijs over de drie grootste rassen in de pool zonder voorverkoop is 16,83 euro. Bij de bodempool geldt een gemiddelde poolprijs van 15,51 euro. De tafelpool heeft een gemiddelde prijs neergezet van 17,32 euro. Bildtstar en Mozart scoorden de hoogste prijs met 18,53 euro. Het is het zevende hoogste prijsniveau sinds de start van de pools bijna 40 jaar geleden. Dit geeft aan dat er dit jaar een bovengemiddelde prijs is gerealiseerd. Om bovengemiddeld te profiteren in een dergelijke volatiele markt mag je niet achterover leunen. Je moet continu alert zijn en dat is redelijk gelukt in onze pools.’

Het opruimen van bovenmaatse poters door handelshuizen ging voor ieder geld

Het prijsverschil tussen de pool met en de pool zonder voorverkoop is niet erg groot. Welke verklaring heeft u daarvoor?
‘Wij hebben in de pool met voorverkoop bewust minder in de voorverkoop gedaan. Enerzijds omdat de prijzen laag waren, anderzijds vanwege het gekrompen areaal in Europa. Dat gaf ons moed om minder in de voorverkoop te doen. Hierdoor ontstond in juni en augustus extra ruimte om een groter volume af te zetten tijdens de prijspiek van de termijnmarkt. Niet alleen de pool met voorverkoop, maar ook de pool met bodem die eraan zit gekoppeld, heeft van de uitschieter geprofiteerd. De pool zonder voorverkoop, die pas gaat lopen als alle aardappelen in de schuur zitten, heeft hier dus niet aan mee gedaan, maar in tegenstelling tot bovengenoemde pools wel extra kunnen profiteren van de laatste twee maanden van dit seizoen.’

Na een flauwe periode volgde een prijspiek. Waren er daarnaast nog andere opvallende zaken dit verkoopseizoen?
‘Het was een marktseizoen vol uitdagingen met sterke wisselingen. Dat begon met een zomerpiek op de termijnmarkt, maar van november tot en met april werd het erg slap. Duitsland en Frankrijk zaten ons duidelijk in de weg bij de export richting Oost- en Zuid-Europa. Daarbovenop kwam dat de Nederlandse pootgoedhandelshuizen zwaar inzetten op het opruimen van bovenmaatse poters. En dat ging voor ieder geld. Deze ongewenste concurrentie heeft de markt in die periode sterk beïnvloed, want die zakte terug. Toen duidelijk werd dat het een laat voorjaar werd, moest iedereen de rekensom opnieuw maken en inschatten hoe de aansluiting van oude naar nieuwe oogst zou kunnen verlopen. In die fase zitten we nu nog aangezien de enorme wateroverlast tijdens de laatste maand in de vroege gebieden van Noordwest Europa de aansluiting extra lastig maakt.

Hoe schat u het nieuwe seizoen op dit moment in?
‘We starten met de situatie dat een deel van het vroege areaal door wateroverlast is verdwenen en dat de oogst een paar weken langer op zich laat wachten. Kopers moeten om het gat te dichten hun volumes pakken tegen bovengemiddelde marktprijzen. Of dat een voorteken is voor de rest van het jaar is nog maar te bezien. In Europa is 3 procent uitbreiding, daar gaat 1 procent vanaf voor waterschade, maar die overblijvende 2 procent kan ook nog deels of geheel verdampen door gevolgschade. Er is immers sprake van phytophthora, een matig knollental en ook duidelijk meer knollen met groeischeuren. Daarom kan het zo zijn dat we in dezelfde situatie als vorig jaar terecht komen. Het is bij voorbaat nog niet gezegd dat een hoge start borg staat voor een bovengemiddelde markt de rest van het jaar, maar dat we de komende maanden snel richting een markt gaan met lage prijzen geloven wij niet. Oogst 2016 wordt sowieso boeiend.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden