Pootgoed- en consumptiepool

Agrico keert recordbedrag uit over oogst 2015

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Agrico betaalt over oogst 2015 een recordbedrag van ruim 150 miljoen euro voor haar poot- en consumptieaardappelen uit. De omvangrijke oogst kon worden gecombineerd met een goed prijsniveau, zo zegt de coöperatie in een persbericht.

De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt 26,55 euro per 100 kg (vorig jaar 23,62 euro). De prijzen voor consumptieaardappelen in de maat 40/+, levering veldgewas week 9, varieerden van 16,93 euro per 100 kg voor het ras Milva tot 28,57 euro per 100 kg voor het ras Cerisa.

Het handelshuis noemt de markt voor pootaardappelen goed. Ondanks de importbeperking voor Algerije en de onrust in veel landen overzee, exporteert Nederland circa 800.000 ton pootaardappelen; 30.000 ton meer dan uit oogst 2014. Vooral de Europese markt liet een sterk herstel zien. De telers van Agrico realiseerden gemiddeld genomen een hoge kilogramopbrengst per hectare van 41,7 ton inclusief eigen gebruik. Het product was over het algemeen grof. In tegenstelling tot oogst 2014 was het prijsniveau van consumptieaardappelen dit jaar goed, hetgeen tot uiting komt in de stijging van de 28/+ prijs.

De genoemde uitbetalingsprijs is het gemiddelde over alle geleverde aardappelen exclusief btw. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,42 euro per 100 kg. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,62 euro per 100 kg aan licenties ingehouden.
 

10.000

euro

per hectare voor tafelaardappelen

De consumptiemarkt herstelde zich van het historisch lage prijsniveau van oogst 2014. Het seizoen begon veelbelovend op een uitstekend prijsniveau. De hoge verwachtingen voor het vervolg konden echter niet worden vervuld. Niettemin resulteerde de afzet van tafelaardappelen door het seizoen heen in een financiële opbrengst per hectare van ruim 10.000 euro. Voor het grootste ras, Milva, kwam de poolprijs in week 9 uit op 16,93 euro. Het geïntroduceerde ras Erika kwam uit op 24,49 euro, terwijl voor Gourmandine  27,25 euro werd betaald.

De kilogramopbrengst per hectare van biologisch geteelde consumptieaardappelen was ten opzichte van andere jaren bijzonder hoog. Gelukkig nam de Europese markt het uitzonderlijk grote volume als biologische aardappelen op, waardoor een financiële opbrengst per hectare van gemiddeld 12.200 euro werd gerealiseerd. De uitbetalingsprijs varieerde van 32,15 euro per 100 kg voor het ras Agria tot 34,15 euro per 100 kg voor Ditta.

Wat betreft oogst 2016 ziet Agrico areaalgroei in veel landen. Het late en natte voorjaar heeft echter duidelijk invloed op de stand van de gewassen. De ziektedruk is groot. Dit heeft vooral gevolgen voor de teelt en de opbrengst van biologische aardappelen. Voor de afzet van pootgoed is het goed te constateren dat de consumptietelers op de vroege markten goede prijzen maken. Voor de pootgoedexport overzee zijn er zoveel onzekere factoren dat het moeilijk is in dit stadium een uitspraak te doen over het komende verkoopseizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden