Aardappelen, uien en peen

Wateroverlast zorgt voor lege supermarkten in Australië

25 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de boel aan deze kant van de wereld een beetje is opgedroogd is dat op het zuidelijk halfrond – waar het nu winter is – precies andersom. In juni viel driemaal de gemiddelde hoeveelheid regen. Het gevolg is dat groentes niet geoogst kunnen worden en supermarkten leeg blijven.

De laatste zes tot acht weken heeft het Australische eiland Tasmanië met overmatig veel regenval te maken, schrijft ABC News. In mei viel gemiddeld 160 millimeter neerslag, terwijl amper 100 normaal is. In juni viel driemaal de gemiddelde hoeveelheid: Ruim 350mm. Aardappelen, uien en peen die normaal eind juni of begin juli wordt gerooid staat nu nog op het land.

De producten worden ook naar Azië geëxporteerd

Tasmanië is het groenteteeltgebied bij uitstek. Het zeeklimaat zorgt voor gematigde temperaturen en voldoende neerslag op z’n tijd. De gewassen gaan niet alleen naar het vaste land van Australië maar ook naar supermarkten in Azië. De schappen zijn daar nu leeg. Een teler noemt als klein voordeel dat de eisen nu lager liggen omdat supermarkten alles aanpakken wat ze aangeboden krijgen.

Volgens aardappelteeltbedrijf MG Produce is het voor het eerst in dertig jaar tijd dat ze geen aardappelen aan de supermarkten kunnen leveren. Naar schatting is inmiddels 250 tot 300 ton verloren gegaan als gevolg van waterschade. Daarbij komt dat wel wordt getracht te rooien, wat weer schade aan de percelen geeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden