Inside: Aardappelmarkt

Innovator stelt aardappeltelers weer teleur

25 Juli 2016 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het juffertje onder de aardappelen; Innovator, zorgt ieder jaar wel voor grijze haren bij telers. Een teleurstellende opbrengst per hectare is vaak het geval. Toch zetten verwerkers alles aan de kant voor deze aardappel want, fritesbakker nummer één – McDonalds – wil niet anders. Waar gaat de fastfoodketen haar kartonnetjes dit jaar mee vullen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alles moet meezitten gedurende het groeiseizoen om van de Innovator een kiloknaller te maken. Kijk maar naar berichten uit 2015 en 2014 om te zien dat de hectareopbrengsten vaak (fors) tegenvallen. Zeker wanneer sprake is van droogte. Voor de aardappelteler is het daarom financieel steeds minder interessant. Verwerkers ontvangen het HZPC-ras echter graag. De bakkleur is consistent goed en er kunnen mooie lange Franse frietjes uit worden gesneden, zonder veel verlies.

7-8

ton/ha

ligt de opbrengst achter t.o.v. het gemiddelde

Na drie winters zonder al teveel vorst en een nat voorjaar gaat de structuur van de bodem steeds meer meespelen en de zaak bepalen. Innovator laat als eerste de kop hangen en dat is landelijk duidelijk merkbaar. Het wortelgestel is dit jaar onderontwikkeld, wat ook nog eens bemoeilijkt dat voldoende vocht en mineralen niet kunnen worden opgenomen. Gebreksziekte zijn overal wel te vinden.

Een bijkomend nadeel is het lage knollen aantal onder de planten. In Flevoland, waar wel veel water viel maar het niet tot echte overlast kwam, staan de Innovator-gewassen er relatief goed op. De eerste proefrooiresultaten leren ons echter dat het onder de grond een andere zaak is. Zes knollen per plant is gemiddeld maar drie of vier komt ook voor, zo laten insiders weten. Het gewas heeft de laatste weken alles in de loofontwikkeling gestoken en niets in de knol.

Ook het eerste Innovator-pootgoed in de Noordoostpolder is of wordt doodgespoten. Ook hier een tegenvallend knollenaantal. In hoeverre de pootgoedmarkt mee gaat doen in de consumptiesector is afwachten. De eerste geluiden over een mogelijk pootgoedtekort voor 2017 doen inmiddels de ronde. In hoeverre kan het bovenmaat pootgoed gemist worden? Dat moet handelshuis HZPC bepalen. Bij zowel de pootgoed- als consumptieteelt manifesteren groeischeuren zich op veel plekken. Soms in zorgwekkend grote mate.

McDonald's heeft in Nederland al haar peilen op de Innovator gericht. Proefrooicijfers tonen aan dat de opbrengst momenteel 7 tot 8 ton beneden het gemiddelde ligt en het gewas al behoorlijk is verouderd. Dreigt een tekort, waar worden de bekende franse frietjes dan van gebakken? Markies komt qua bakkleur het beste in de buurt maar, verwerkers willen dit ras graag pas aan het einde van het seizoen verwerken. Lady Anna is een alternatief waar veel verwerkers op inzetten. Echter, dit ras heeft opvallend veel opkomstproblemen dit jaar. Dankzij de lage kilo opbrengst is het geen favoriet onder de telers.

Ook Ramos wordt genoemd maar de meeste fabrikanten zijn – om onduidelijke redenen – inmiddels gestopt met het verwerken van dit ras voor McDonald's. De zorgen omtrent het ras Innovator hebben er in ieder geval voor gezorgd dat momenteel bedragen worden geboden en betaald die ruim boven de termijnmarktnotering liggen.

Update 15.00: Maandagmiddag heeft aardappelhandel Van der Linde uit Emmeloord de eerste resultaten van haar proefrooiing Innovators gepubliceerd. Die komt uit op 31,67 ton per hectare. Het laagste resultaat in vijf jaar tijd en 2,32 ton onder het vierjarig gemiddelde. Wel is het aandeel 50mm op met 63 procent hoger en ligt het onderwatergewicht van 341 net iets boven dat de eerste proef in 2015. Het beste bemonsterde perceel deed in week 30 net geen 34 ton/ha. Het slechtste 29,82 ton/ha.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden