Schreijer haalt Hogan erbij

Noodweer geen officiële ramp zet boer 1-0 achter

28 Juli 2016 - 31 reacties

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stelt dat Nederlandse boeren door de keuze van de regering om geen schadevergoedingen voor het noodweer uit te keren opnieuw op achterstand worden gezet. Woensdag werd bekend dat België het extreme noodweer van mei en juni als officiële ramp erkent.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse landbouw op achterstand wordt gezet, zo laat Scheijder weten. ‘Het gebeurde al eerder bij de muizenschade in het noorden en ook bij het EU-crisisgeld dat beschikbaar kwam als steun voor boeren getroffen door de Russische boycot. Maar de Nederlandse regering vroeg die steun zeer laat aan en gaf het amper of niet door aan de boeren. Nederland stond daarbij zo achteraan de rij dat het geld voor sommige sectoren al op was. Dan heb ik het nog niet eens over de Nederlandse extra landbouwregels voor welzijn en milieu of voor boeren nabij natuurgebieden.’

Brede weers-verzekering door assurantiebelasting duurder dan soortgelijke verzekeringen in buitenland

De regering verwijst bij de noodweer-schade naar de brede weersverzekering. Maar die is volgens Schreijer door de assurantiebelasting ook weer duurder gemaakt dan soortgelijke verzekeringen in het buitenland. ‘Dit VVD/PvdA-kabinet maakt het speelveld voor onze boeren zo ongelijk als een dijkhelling. Op dit ongelijke veld hebben de spelers dan ook nog een coach die hen extra beperkingen oplegt. Zo gaat stapje voor stapje de landbouw kopje onder, het ene na het andere boerenbedrijf stopt. Het is duidelijk dat deze staatssecretaris er niet zit voor de boeren, zoals hij in NRC Handelsblad heeft gezegd.’
 
De Nederlandse boeren worden zo getroffen door twee rampen, vervolgt ze. ‘Eerst het noodweer en dan het kabinet. Hoe lang accepteert de sector dit beleid nog? Deze regering helpt ook de niet-boeren niet met dit beleid. Want hoe minder boeren, hoe minder voedselzekerheid. We zien nu al dat producenten als HAK in problemen komen door de schade aan de zomergroenten. Import van deze groenten is daarbij amper mogelijk. En willen wij als Europa echt afhankelijk worden van de luimen van andere landen om ons voedsel te leveren? Dan leveren we een groot stuk onafhankelijkheid in. De eerste taak van de voorlopers van de EU was niet voor niets het opbouwen van de landbouw.’

Schreijer is zo verbolgen over de opstelling van Nederland dat zij EU-landbouwcommissaris Phil Hogan heeft gevraagd wat hij van de houding vindt en of hij het ermee eens is dat Nederlandse boeren hierdoor op een achterstand komen. ‘Andere landen zien het noodweer wel als een ramp, dat biedt mogelijkheden voor nationale en Europese hulp.’

Het totale schadebedrag aan woningen, auto’s en (agrarische) bedrijven bedraagt zeker een half miljard euro. Dat blijkt donderdag uit een eerste inventarisatie van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. De verzekerde schade kan nog oplopen. Door de uitzonderlijke omvang zijn verzekeraars nog bezig met de inventarisatie en afhandeling van claims, vooral in het zakelijke segment.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
piet 28 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870911/Noodweer-geen-officiële-ramp-zet-boer-op-achterstand]Noodweer geen officiële ramp zet boer op achterstand[/url]
verkiezingen kunnen niet vlug genoeg komen en dan word pvda volledig weggevaagd mogen we hopen,een grotere ramp voor de boeren hebben we nog nooit gehad als die partij.
kees 28 Juli 2016
goed gesproken annie.
Het ligt niet aan de politiek. De boeren zelf zijn voortaan zo lam als wat.
We hadden heel nederland plat moeten leggen.
Henk52 28 Juli 2016
De politiek ligt in een deuk: de boeren gaan gewoon niet de straat op, ze zijn bang, dat de buurman er voordeel van heeft.
peter p. 28 Juli 2016
Schuld ligt ook bij de VVD, hebben een Pvda staatsecretaris van landbouw laten worden omdat ze zelf bang waren om te veel tegenwind te ontvangen. Waar zijn de boeren VVD bestuurders kom eens op voor de belangen van ons boeren. Laat jullie eens horen! Trek desnoods Mark Rutte eens aan de oren.
bookeskook 28 Juli 2016
De regentenpartij VVD is de partij van het oud geld en zien de boertjes nog steeds als de arme pachtertjes. Zij maken zich alleen druk voor lagere lonen, lage belastingdruk voor beleggers en vermogenden en willen de werkenden gebruiken als goedkope melkkoe om de economie te verbeteren en vooral de aandeelhouders goede rendementen te geven! En van Pvda, de partij van het geld sat uit de muur komt hoeven we sowieso nooit iets te ver
wachte dat blijkt maar weer met deze staatssecretaris.
Annie ziet het ontecht wat er gebeurt en steekt haar nek uit door dit buiten de regering om bij Hogan aan de kaak te stellen. Van dit soort mensen met het hart op de goede plek en niet te bang voor politieke konsekwenties daar hebben we er helaas maar weinig van, die wil ik dus graag steunen om te zorgen dat we ze behouden in de politiek! Grijze muizen zoals Rutte hebben we al genoeg!
Boer jan 28 Juli 2016
Joh, dat de politiek niet meer om de boeren geeft komt met name omdat voedsel vanzelfsprekend en goedkoop is, mensen zien het belang van een gezonde boerenstand niet meer. Alleen is deze sector wel n grote aanjager van het Nederlands handelsoverschot.De column van Maas geeft de richting aan welke de ambtenaren en linkse grachtendinges de landbouw in stort.
Abonnee
betweter 28 Juli 2016
EN WAAR IS ONZE MINISTER PRESIDENT???
die hoor je of zie je niet
Abonnee
betweter 28 Juli 2016
EN WAAR IS ONZE MINISTER PRESIDENT???
die hoor je of zie je niet
kees 28 Juli 2016
Je kunt de politiek of minister president wel de schuld geven, maar deze zijn op vakantie, anders krijgen ze hun riante salaris niet op.Het zal hun allemaal worst wezen.
De boeren zelf moeten iets doen, maar accepteren alles.
Abonnee
de teler 28 Juli 2016
en waar is LTO, en die veehouder Huitema in het europees parlement?
stemmer 28 Juli 2016
Dus ook VVD exit. Niet meer op stemmen. Mooie verhaaltjes maar niet voor ons boeren. Dag Mark en concerten.
Jan M 28 Juli 2016
Ik denk dat we met de conservenindustrie geen medelijden hoeven te hebben.
Wij hebben door het noodweer 9 ha bieten verloren. WIj hebben deze aangeboden voor een teelt stamslabonen.we kregen een contract aangeboden met nauwelijks saldo en alle risico's voor ons.
Wij hebben hiervoor bedankt.Laat de groenten maar schaars worden, misschien leren Ze hier nog ooit van
Hoon 28 Juli 2016
We zijn toe aan een grote hongersnood Laat de randstad maar barsten
lei 28 Juli 2016
België verklaart de water overlast een nationale ramp, Duitsland idem. Franse regering komt met noodmaatregelen voor boeren vanwege rampzalige graanoogst. Nederlandse regering?? ze doen een plas en alles blijft zoals het was!!. Heb ik toch verkeerd gestemd bij de laatste verkiezingen. Maar... ik stoot me geen tweede keer aan dezelfde steen. Wat 'n stelletje bureaucraten daar in Den Haag.
lei 28 Juli 2016
België verklaart wateroverlast nationale ramp. Duitsland idem. Frankrijk komt boeren vanwege rampzalige graanoogst te hulp. en onze regering... ze doen een plas en alles blijft zoals het was... Heb ik toch verkeerd gestemd bij de vorige verkiezingen. Meer... een ezel stoot zich geen twee keer aan de zelfde steen.. we zullen het hopelijk zien bij de volgende ronde.
Abonnee
Theo 28 Juli 2016
peter p. schreef:
Schuld ligt ook bij de VVD, hebben een Pvda staatsecretaris van landbouw laten worden omdat ze zelf bang waren om te veel tegenwind te ontvangen. Waar zijn de boeren VVD bestuurders kom eens op voor de belangen van ons boeren. Laat jullie eens horen! Trek desnoods Mark Rutte eens aan de oren.

Dit geld ook voor de provinciale en gemeente. Je hoort niks van de VVD. Waar zitten de raadsleden van de VVD. Trek jullie smoel open en zorg voor chaos binnen jullie partij. Jullie geloofwaardigheid staat op het spel!!!!!
historisch gezien 28 Juli 2016
het forum staat in brand straks geen aardappel onder de 25 cent in het land
sjappie 28 Juli 2016
Het is eigenlijk ongelovelijk de inhoud van een potje groenten is niet veel duurder dan het potje zelf. en wanneer het in de winkel staat gaat de prijs alsnog een keer over de kop als het niet x 2,5 is of x 6
harmen 28 Juli 2016
ja het is inderdaad schandalig akkerbouw/tuinbouw en conserven teelt staat er veel slechter voor als de gemiddelde rundveehouder die klagen al naar een half jaar
gezond boerenverstand 29 Juli 2016
naar wat ik allemaal hoor en lees, denk ik dat het in geen enkele tak van land of tuinbouw goed gaat. zeer velen moeten hun spaarboekje aanspreken om rond te komen , en dan moet er nog iets op staan ook!!!!!
Teler 29 Juli 2016
Ik word hier zo moe van..

Welk ( maatschappelijk)politiek belang is er om boeren te steunen..

Voedsel is lekker goedkoop.
Grond wordt toch bewerkt, is het niet door 100 dan maar door 10 boeren, so what..Alleen maar makkelijker..

Demonstreren dan maar.. Forget it, wij staan bekend als subsidivreters en die krijgen weer de hals niet vol is de opinie...werkt averechts.

Naar buiten duidelijk maken dat wij toch zo goed zijn en dat wij niet beloond worden... Mensen vinden ons jankers..

Iets verwachten van boerenbestuurders...haha zakkenvullers en loosers..

Er werkt volgens mij maar 1 ding:

14 dgn niets leveren!!

Maar ja wij zijn boeren...en daar ligt het problem..
juun 29 Juli 2016
die politici krijgen een fooitje vergeleken met het bedrijfsleven daarom zitten er bijna allemaal kneuzen simpel zat
anton 29 Juli 2016
juun schreef:
die politici krijgen een fooitje vergeleken met het bedrijfsleven daarom zitten er bijna allemaal kneuzen simpel zat

Zo is het ,en niet anders.
juun 29 Juli 2016
die vvd daar ben ik helemaal klaar mee grote woorden van rutte bij de mh ramp er gebeurt niets en over die van baalen praat ik maar helemaal niet en mevr lodders ook zo n carriere jager zegt opeens ook niets meer over de ramp in z oost nederland bah
juun 29 Juli 2016
oh ja ik heb op annie gestemd gaf me een goed gevoel moest ik nog ff kwijt
Vlaming. 29 Juli 2016
Ik heb die Annie even gegoogeld. Ik zou voor haar stemmen maar ik krijg de kans niet.
ikke 29 Juli 2016
ja hoor europees parlement met voorkeursstemmen dat zegt al genoeg als je niet met de meute meeloopt dan moeten ze je niet in de politiek lijkt nlto wel
geert 3 Augustus 2016
van Dam is ook een ramp voor de boeren,hij is veel slechter dan zijn voorgangster !
Jk 4 Augustus 2016
Volledig met je eens geert
schoenmakers1 4 Augustus 2016
kan toch ook niet veel goede acties van Dijksma herinneren
petatje 4 Augustus 2016
Gewoonweg van de verkeerde partij. Alles wat van economische belang wordt door hen systematisch uit nederland weggeschoffeld. Want ondernemen en geld genereren is vies, daar kunnen rijken door ontstaan. En voor geld te maken heb je gewoon drukpersen en pinautomaten, meer heb je volgens die partij niet nodig.
geert 16 Augustus 2016
Een fles SPA is duurder dan een fles melk,dat zegt genoeg !!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Economie

Noodweer wordt steeds duurder voor verzekeraars

Nieuws Droogte

Franse overheid bezorgd over extreme droogte

Ruwvoertour Weer - week 19

Maïs ligt droog en extreme temperatuurverschillen

BB TV Weerman Robert de Vries

Wanneer komt die goede bak regen er eens aan?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief