Overal groeischeuren

Bintje en Fontane op achterstand in Wallonië

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Na proefstation PCA heeft ook de Fiwap haar eerste proefrooicijfers gepubliceerd. Die tonen aan dat de gewasgroei in het Franssprekende gedeelte van België behoorlijk lager liggen dan in Vlaanderen. Voor zowel Fontane als Bintje is dit het geval. Ten opzichte van de voorgaande jaren zijn de kilo’s niet extreem veel lager.

Voor het ras Bintje zijn elf percelen in Wallonië bemonsterd tussen 25 en 27 juli. De gemiddelde bruto opbrengst komt uit op 22 ton per hectare. Het onderwatergewicht komt gemiddeld uit op 350 en 14 procent zit in de sortering 50mm opwaarts.

26

ton/ha

bedraagt de eerste Bintje opbrengst gemiddeld

De 9 bemonsterde Vlaamse Bintje percelen doen het beter. Volgens de meest recente PCA cijfers komt de proefrooiing in diezelfde periode uit op 30 ton per hectare, met 25 procent 50mm+ en een OWG van 386. Dat trekt het gemiddelde voor België omhoog naar 26 ton per hectare. Daarmee ligt het exact gelijk met de proefrooiing van 2015. Toen lag het knolaantal iets lager en waren ze al iets grover. Met 20 en 21 ton/ha lag de opbrengst in 2012 en 2013 nog lager. De gemiddelde opbrengst over zes jaar bedraagt 27,8 ton/ha.

Naast Bintje zijn in Wallonië tien percelen met Fontane bemonsterd, op dezelfde drie julidagen. De gemiddelde opbrengst komt uit op 27 ton/ha met een OWG van 371 en 35 procent 50mm+. In Vlaanderen is dat – over 12 percelen – gemiddeld 32 ton/ha met een marginaal hoger OWG en groftepercentage. Alleen over 2015 zijn proefrooicijfers uit dezelfde periode beschikbaar. Die lagen toen twee ton hoger. Het gemiddelde voor heel België komt daarmee uit op 30 ton/ha.

De spreiding in kilogrammen per hectare is groot. Bij Bintje van 13 tot 40 ton/ha en bij Fontane een range van 22 tot 39 ton/ha. De pootdatum komt voor beide rassen gemiddeld uit op 1 mei. Negen dagen later dan vorig jaar en ruim twee weken achter op 2014. Ten opzichte van voorgaand seizoen lopen de gewassen een week in groei achter. De twee vroegst geplante Fontane percelen hebben als enige een groftepercentage van meer dan 40 procent 50mm+. Twee percelen hebben ook een OWG van 400. De cijfers schommelen tussen 332 en 421.

Het knolaantal is voldoende voor een goede opbrengst

Fontane heeft duidelijk een voorsprong op Bintje. De grofte is hier beter, waardoor de opbrengst hoger ligt. Een derde van de percelen heeft meer dan 40 procent 50mm+ in de partij. Drie percelen hebben een OWG boven de 400. Hiermee worden geen problemen verwacht voor de rest van het seizoen, tenzij het OWG te hoog oploopt. Ook is het knolaantal voldoende om een goede opbrengst te realiseren.

Bij de bemonsterde Fontane percelen werd knolphytophthora in minimaal twee gewassen gevonden. Groeischeuren worden bijna overal waargenomen, zelfs wanneer de knollen nog maar amper de 40mm hebben bereikt. Bij de Bintje percelen werd geen natrot of knolphythophthora gevonden. Meer dan de helft van alle monsters heeft met groeischeuren te maken en ook doorwas wordt waargenomen. De volgende proefrooiingen moeten aantonen hoe dit probleem zich gaat ontwikkelen en wat de tarrapercentages bedragen.

Aviko Potato publiceerde vrijdag 29 juli haar eerste proefrooicijfers voor het ras Fontane. Zij bemonsterde op twintig Nederlandse percelen een gemiddelde opbrengst van 35 ton/ha. 5 ton meer dan bij onze zuiderburen.


Een perceel Fontane op de grens tussen Zeeland en België gefotografeerd op 1 augustus. Ook hier veel groeischeuren. Foto via BB Whatsapp

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Agria 2 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870970/Bintje-en-Fontane-op-achterstand-in-Wallonië]Bintje en Fontane op achterstand in Wallonië[/url]
Dit zijn allemaal dus bruto opbrengsten. Ik zou wel eens willen weten wat de netto opbrengst volgens de contractvoorwaarden is. Dus zonder alle aardappelen met groeischeuren.
anton 2 Augustus 2016
Die foto ziet er idd beroerd uit, maar de meeste rassen zijn niet gevrijwaard van dit euvel,en zal de netto kg zwaar beinvloeden,want deze ongelukkige aardappel kun je niet stil leggen.
Als ik nu de victoria bekijk kan ik daar al 10% aftrekken, dus ligt de opbrengst geen 5% lager maar 15%,en dan liggen ver beneden het 5 jr gem.
anton 2 Augustus 2016
Die foto ziet er idd beroerd uit, maar de meeste rassen zijn niet gevrijwaard van dit euvel,en zal de netto kg zwaar beinvloeden,want deze ongelukkige aardappel kun je niet stil leggen.
Als ik nu de victoria bekijk kan ik daar al 10% aftrekken, dus ligt de opbrengst geen 5% lager maar 15%,en dan liggen ver beneden het 5 jr gem.
sjappie 2 Augustus 2016
Het ziet er ook niet echt uit dat het lekker rooit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden