Bintje grote verliezer

Fritesrassen bezorgen pootgoedteelt areaalstijging

3 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het gezamenlijk pootgoedareaal in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Schotland groeit in 2016 wederom licht. Daarmee wordt voor het eerst de grens van 89.000 hectare overschreden. Die groei heeft de teelt vooral aan enkele fritesrassen te danken, die fors in areaal toenemen. Grote verliezer is het ras Bintje.

Het pootgoedareaal in Noordwest-Europa neemt met een halve procent licht toe. Goed voor 450 hectare. Daarmee weet de teelt wel voor het eerst boven de 89.000 hectare te komen. 89.159 hectare om precies te zijn. Met die cijfers komt PC.  De areaaluitbreiding heeft vooral in de laatste tien jaar plaatsgevonden. In 2016 bedroeg het gezamenlijk areaal pootgoed nog 78.400 ha. Een stijging van 14 procent ofwel 10.750 hectare.

89.159

hectare

pootgoed staat er in NL, BE, DLD, FR & Schotland

Spunta blijft het grootste pootgoedras. De oppervlakte neemt met 5 procent toe (386 ha), tot ruim 8.000 ha dit jaar. Grootste winnaar is het ras Fontane, wat geheel in lijn ligt met de ontwikkelingen binnen de fritesaardappelteelt. Het ras neemt 23 procent in areaal toe, wat inhoudt dat dit jaar ruim 4.600 ha van dit ras als uitgangsmateriaal wordt verbouwd. Agria en Innovator stijgen beide bijna 10 procent in areaal.

Grote verliezer in oppervlakte is Bintje, met een min van bijna 19 procent. 527 ha pootgoed gaat er dit jaar af. Procentueel gezien is Lady Rosetta met 22 procent een nog grotere verliezer, maar de areaaldaling bedraagt voor dat ras 210 ha. Andere grote dalers zijn Lady Claire en Challenger. Het oude ras Hermes staat – misschien wat opvallend – op een vijfde plek met een lichte groei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Door pootgoedschaarste staat vrije teler in de kou

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden