Inside: Aardappelmarkt

Inkomsten vrije aardappelen dit seizoen flink hoger

9 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het seizoen 2016-2017 is nog maar koud drie weken aan de gang of de spanning tussen de contractaardappelen, de meeleveraardappelen en de vrije aardappelen loopt al verder op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit seizoen gaat wederom laten zien dat het verder vastleggen van aardappelen op voorhand grote impact gaat hebben op de prijsvorming en de bewegelijkheid van de prijs. Met het wegvallen van een nog altijd lastig in te schatten volume aardappelen neemt de beschikbaarheid van (echt) vrije aardappelen verder af.

Valt 10 procent weg, dan is 85 procent gecontracteerd

Ga maar na: Bij een X volume aardappelen, waarvan 75 procent is gecontracteerd, is bij het wegvallen van 10 procent van de oogst ineens 85 procent gecontracteerd. Er blijft dus slechts 15 procent vrij beschikbaar voor de handel en export en aanvullend voor de verwerkende industrie.

Een prijsstijging van de vrije aardappelen heeft een direct gevolg voor de prijs van de meelever kilo’s. Een belangrijke element voor de kostprijs van het eindproduct. Als er wekelijks bijvoorbeeld 40.000 ton aardappelen in de Benelux moet worden afgerekend op een willekeurige beursnotering, dan maakt een simpel rekensommetje duidelijk dat 1,00 euro per 100 kg hoger of lager een enorme impact heeft aan de kostprijskant van de verwerkers.

Het beperkte volume vrij beschikbare aardappelen, zorgt ervoor dat als er vraag komt deze meer dan lastig in te vullen is en bij het minst of geringste beetje vraag voor een flinke prijsstijging kan zorgen. Vorige seizoen was dat bijvoorbeeld het geval bij de vraag naar Innovator in februari en met name maart, waardoor de dagprijs van dit ras in korte tijd met 5,00 euro per 100 kg steeg. Dit seizoen gaat daarin niet anders te worden. De Innovator stevent niet af op een topopbrengst, terwijl Fontane veel last heeft van groeischeuren.

24

euro

per 100 kg wordt voor Agria geboden

Maar, het is halverwege augustus het ras Agria die haarscherp aantoont dat vrije aardappelen schaars goed zijn. Agria van bovengemiddelde kwaliteit wordt deze week verhandeld voor ongeveer 24,00 euro per 100 kg - rooien binnen twee weken - terwijl de Belgapomnotering voor week 31 uitkomt op 17,50 euro. Het verschil qua rendement bij bijvoorbeeld 40 ton loopt dan al snel op naar 3.000 euro per hectare.

De vraag naar Agria komt onder andere uit Zwitserland, waar de oogst voor het tweede jaar op rij tegen gaat vallen. In een eerder artikel werd hier al melding van gemaakt. Komend seizoen gaat wederom de spanning oplopen op de verschillende beursnoteringen. Telers met nog vrij te verkopen aardappelen zijn spekkoper echter, een beetje stalen zenuwen en goede onderhandelingstactieken zijn vereist.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden