Proefrooiing Bintje & Fontane

Opbrengsten in Belgische teeltgebieden divers

17 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

PCA en Fiwap hebben in week 32 nieuwe proefrooiingen in Vlaanderen en Wallonië gedaan voor het ras Bintje en Fontane. Hieruit blijkt dat een groot verschil tussen beide landsdelen van onze zuiderburen blijft bestaan. De gewasgroei is gemiddeld. Groeischeuren zijn op veel percelen aan de orde.

De bruto-opbrengst bedroeg op 8 en 9 augustus gemiddeld 35 ton per hectare. Daarmee ligt het nipt boven het vijfjarig gemiddelde van 34 ton/ha. Na 100 groeidagen – het moment van monstername – kiest de gewasontwikkeling een richting. Duikt hij onder het gemiddelde of komt hij erboven. Daarvoor is het weer allesbepalend. Het tienjarig gemiddelde bedraagt 39 ton/ha.

19-51

ton/ha

is de spreiding bij het ras Bintje

De verschillen per perceel zijn groot. De laagst gemeten opbrengst in Bintje was 19 ton/ha en de hoogste 51 ton/ha. Dat heeft veel te maken met de pootdatum. Die loopt van 20 april tot begin mei. De vroege percelen behalen gemiddeld 8 ton/ha. Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is groot, omdat in het Nederlandstalige gebied een kleine week vroeger werd gepoot. Dit deel komt gemiddeld op 39 ton/ha, terwijl Wallonië daar 8 ton onder zit.

Sinds de vorige monstername – twee weken terug – is de bruto opbrengst met gemiddeld 700 kg/dag toegenomen en dat is gemiddeld te noemen. Ook het groftepercentage steeg. 45 procent bevond zich vorige week in de maat 50mm+. Wederom zijn de vroegere Vlaamse gewassen ook hier bovengemiddeld.

Het ras Fontane presteert over de gehele linie iets beter dan Bintje. Op dezelfde datums lag de gemiddelde bruto-opbrengst – over 22 percelen – op 39 ton/ha. De spreiding tussen de slechtste en beste percelen bedraagt 22 ton. Ook hier is een verschil te ontdekken tussen de twee landsdelen. Vlaanderen presteert met gemiddeld 42 ton/ha beter dan Wallonië, waar het gemiddelde op 35 ton/ha blijft steken. Toch zitten de plantdatums erg dicht op elkaar.

De groei per dag is nagenoeg gelijk aan die van Bintje, over de laatste twee weken. Wel zijn de Fontane’s grover. Zestig procent zit in de maat 50mm+. Kijkend naar het aantal groeidagen, dan is de opbrengst in Vlaanderen bovengemiddeld te noemen, concludeert PCA. Kijkend naar de datum dan liggen de opbrengsten dit jaar wel lager t.o.v. 2015 en 2014. Echter, toen had het gewas er al meer groeidagen opzitten.

Tachtig procent van de Fontane percelen heeft doorwas

In alle gevallen wordt over de bruto-opbrengst gesproken. Hoe zit het dan met de tarra? In haar vorige rapportage sprak het proefstation over de vondst van doorwas in het ras Bintje. Dit blijft beperkt tot 4 procent van de monsters, zo oordeelt het nu. Fontane heeft hier geen last van. In de meeste Bintje-percelen waren veel knollen met groeischeuren te vinden. Acht van de twintig percelen werden vrij van groeischeuren bevonden. Bij de Fontane’s is dit aandeel nog groter. Tachtig procent heeft met groeischeuren te maken. Op de helft van de percelen lag het percentage boven de tien procent, met uitschieters tot meer dan de helft. Echter, de knollen kunnen nog verder groeien waardoor het nadelige effect van de ‘kloven’ minder wordt en ze wel verwerkt kunnen worden. Holle knollen werden niet gevonden. Op andere plekken worden die in Fontane echter wel gevonden.

Het onderwatergewicht is in twee weken tijd nauwelijks gewijzigd. Voor Vlaanderen is dit – bij Bintje – gemiddelde 386 en in Wallonië 359. Voor Fontane gaat het om 390 in Vlaanderen en gemiddeld 376 in Wallonië. Vooral de Vlaamse partijen bakken goed.


Na ongeveer 100 groeidagen kiest het gewas vaak een richting. Gaat het dit jaar naar boven? (2011 & 2014) of naar beneden (2012 & 2013). Grafiek: PCA

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
bart 17 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871167/Opbrengsten-in-Belgische-teeltgebieden-divers]Opbrengsten in Belgische teeltgebieden divers[/url]
dat is boven het vijfjarig gemiddelde opbrengst
toeschouwer 17 Augustus 2016
en 10% onder het 10 jarige gemiddelde
anton 17 Augustus 2016
De goede nagroei,wat velen denken dat die nog gaat komen,is na deze dag wel voorbij,met zo n wind en zon.
sjappie 17 Augustus 2016
Erg wazig fontane gereformeerd artikel je moet hem twee keer lezen wil je het begrijpen dus bintje ook de topper.
Er is gekeken naar de hoeveelheid stuks groeischeuren per meter en die is bij fontane hoger dan bij Bintje. Dat betekend dat er minder percelen zijn met groeischeuren bij bintje, maar in de percelen waar er groeischeuren zijn, zijn er minder groeischeuren alsnog in bintje en dus meer goede knollen, want zoals je leest is er meer knol aantal bij bintje.
sjappie 17 Augustus 2016
Bintje wordt niet te vergeten op slechtere gronden geteeld dan alle monopolyrassen
doorbroken omerta 18 Augustus 2016
De echte realiteit is dat de opbrengst in Wallonie 10% hoger gaat zijn. Dus niet 8% lager dan men momenteel opmeet. De proefvelden van het pca zijn dit jaar niet geheel representatief.
Niet 1 proefperceel van hen is dit jaar verloren gegaan door de wateroverlast. Terwijl men in het oosten van Belgie algauw 10% volledig verloren heeft. Komt er nog bij dat de opbrengst in het merendeel van de zogenaamde gemiddelde percelen erbarmelijk is. Dit jaar groeien de aardappelen vanwege de wateroverlast boven de grond in plaats van in de grond behalve natuurlijk op de proefvelden van het pca. Dit is toch toevallig. Welk recept gebruikt men?

Dan valt het ook op dat er dit jaar dat er dit jaar nog geen enkele druppel inkt gevloeid is over de ongelofelijke kwaliteit van het pootgoed dat er geleverd is. Ik zal geen namen noemen over rassen en handelshuizen maar met zulke vuiligheid van pootgoed verlies je al van bij de start een belangrijk deel van de opbrengst. De keuringsdiensten moeten veel strenger zijn vooraleer men certificeert. Dan nog te bedenken welke woekerprijzen men voor het pootgoed van de monopolierassen vraagt.
patatje 18 Augustus 2016
Klopt volledig. PCA begint ook al op Belgapom te lijken, alles voor de industrie. Alleen PCA wordt gefinancierd door de boeren !!
jan 18 Augustus 2016
wat doet de prijs van aardappelen veldgewas op dit moment?
landbouwer 18 Augustus 2016
Ik zou die vraag volgende week nog eens stellen Jan. Want heb eens naar het weerbericht gekeken en dat ziet er lekker warm uit. Geen regen maar zon en warmte.

http://www.meteo.be/meteo/view/nl/65656-Weer.html?region=belgium&period=15daysmaxtemp

http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Te droog voor te rooien en te warm voor te groeien.

Het is einde verhaal voor de aardappelen ze halen niet eens september.

Kwaliteit gaat goed zien en de schuren te groot.
Nuchter 19 Augustus 2016
Klaag klaag klaag klaag klaag klaag klaag .
Drent 19 Augustus 2016
hier geen geklaag, opbrengst normaal en rooit als een tierelier
Pece AH 19 Augustus 2016
patatje schreef:
Klopt volledig. PCA begint ook al op Belgapom te lijken, alles voor de industrie. Alleen PCA wordt gefinancierd door de boeren !!



in de jaren 80 werd het CBA opgericht DOOR boeren en VOOR boeren met prima werking, neutraal 100 %. Toen het PCA werd opgericht, gesponsord door de boeren en de Agro industrie, leveranciers en afnemers van boeren begon het stilaan "mank" te lopen.
de spreuk indachtig: wiens brood men eet, diens woord men spreekt, geld daar ook, wat ze je ook mogen wijs maken.
Scone postjes hangen eraan vast en na het PCA , is er ook nog een leven...
Het huidige PCA geniet niet meer de voorkeur van de vrije boeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden