Inside: Aardappelmarkt

Britse teler laat fritesaardappel links liggen

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De opmars van kiloknallende fritesaardappelrassen die op ‘het continent’ plaatsvindt is in Groot-Brittannië niet merkbaar. In de top twintig van grootste rassen vind je flink wat witvlezige Engelse rassen. Die blijven populair. De Agria kom je pas op plek twintig en Fontane op 31.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AHDB Potato, de Britse aardappelorganisatie, heeft een lijst gepubliceerd met de vijftig grootste aardappelrassen in Groot-Brittannië. Het totale areaal blijft voorlopig op 116.200 hectare staan en dat houdt in: Vier procent groei ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komt het areaal nog steeds lager uit dan in de vier jaren daarvoor het geval was.

11.300

hectare

is het verschil tussen de nummer 1 en 2

De Britse bakermat Maris Piper blijft by far de favoriet onder telers, handel en consument. De witvlezige aardappel is multifunctioneel inzetbaar en geniet een reputatie die ijzersterk is. Het Bintje van de Britten, maar dan een met een betere reputatie én afzet. Naar schatting bedraagt het areaal 17.400 hectare voor dit jaar en dat is een stijging van vijf procent jaar op jaar. Zijn zusje, de Maris Peer, staat met 5.000 hectare op een derde plek. AHDB wijt de stijging aan de aardappelmarkt. Die ging in het voorjaar pas lopen, waardoor telers snel hebben geschakeld en meer Piper gezet. Dat ras is goed beschikbaar en je kunt er alle kanten mee op. Kortom; gokken op het paard met de beste kansen.

Op plek twee vinden we Agrico’s Markies met 6.100 hectare. Dit ras moet iets inleveren. Dat toont wel duidelijk het gat tussen de nummer één en twee. De top vijf bestaat verder uit Melody (3.600 ha) en Lady Rosetta (3.600 ha). Beide rassen van het Zeeuwse handelshuis Meijer. Ze moeten ook beide in oppervlakte inleveren. Rosetta zelf het meeste van alle rassen.

In de top twintig vind je verder Britse oerrassen als Pentland Dell en King Edward. Die laatste is het oudste commerciële ras in het land. Sinds 1902 wordt hij al verbouwd en daarmee steekt hij Bintje de loef af met een verschil van drie jaar. De Pentland Dell is ‘slechts’ 56 jaar oud.

Grote rassen uit Noordwest-Europa, zoals de Innovator, Agria, Challenger en Fontane spelen in Groot-Brittannië een kleine rol. Innovator staat met 2.400 ha op plek twaalf maar groeit wel met 500 ha. De andere rassen halen de 2.000 ha niet. Dat licht gedeeltelijk aan de raseigenschappen en de bijzondere Britse markt. Een mengelmoes van tafelaardappelen (pre-pack), salad (kriel) en toch vooral de chipping-handel voor de talloze fish & chips zaken die het eiland rijk is. Anderzijds houden (Nederlandse) handelshuizen de rem op de beschikbaarheid van pootgoed. Voor bijvoorbeeld Agria is dat het geval. Dat biedt perspectief voor Nederland, want de vraag naar een ras als Agria is er wel degelijk. Vanuit de retail neemt hij (fors) toe.

Het ras Brooke is met 114 procent de grootste stijger, gevolgd door Nectar. Brooke is een fritesras van Pepsico en Nectar een tafelras van het Ierse handelshuis IPM. Grootste verliezers zijn Lady Rosetta en Hermes. Beide verliezen twintig procent in areaal.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden