Inside: Aardappelmarkt

Zwitserse aardappeloogst bereikt de bodem

12 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na uitvoerige monstername van alle aardappelrassen in Zwitserland concludeert brancheorganisatie Swisspatat dat de opbrengst dit jaar op historische bodem komt te liggen. Die werd in 2013 ook al eens bereikt. 2015 was niet veel beter en, dankzij de grillige weersomstandigheden, gaat 2016 eveneens niet positief de boeken in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 22 en 23 augustus heeft Swisspatat in alle regio’s in totaal ruim 1.100 percelen bemonsterd. Het gaat om alle soorten consumptieaardappelen, inclusief biologische gewassen. Hieruit komt een prognose van 26,5 ton per hectare gemiddeld over alle rassen en percelen. Wordt dit werkelijkheid, dan betekent dit een opbrengst die 23 procent onder het vijfjarig gemiddelde ligt.

26,5

ton/ha

bedraagt de gemiddelde opbrengst

De bemonsterde bruto-opbrengst ligt dit jaar hoger dan in 2015 omdat het areaal tafelaardappelen is gekrompen. Wordt hier rekening mee gehouden, dan komt de opbrengst over alle rassen op 26,5 ton/ha uit. Dat is nipt boven het historisch dieptepunt van 26,2 ton/ha uit 2013. In 2015 lag de opbrengst op 26,9 ton/ha. De maatsortering is over de gehele linie fijn te noemen. De kwaliteit is zeer wisselend, voor zowel extern als interne gebreken. Vooral Agria valt  in negatieve zin op met veel groene knollen en groeischeuren.

Net als elders in Europa ligt het onderwatergewicht gemiddeld hoog. Als gevolg van hoge temperaturen en een droge grond is het lastig om zonder beschadigingen en stootblauw te rooien. Eind augustus stond nog een kleine 60 procent in de grond. Iets meer dan vorig jaar. Toen was dat goed 53 procent. Dit jaar is langer gewacht in de hoop meer tonnen te produceren.

Het areaal blijft in 2016 nagenoeg gelijk met in totaal net geen 11.000 hectare. Een verschil van 8 hectare. Het gevolg van weinig aanbod en een stabiele vraag drijft de boerenprijs omhoog voor alle rassen. Voor Victoria en vergelijkbare rassen wordt 51,35 frank per 100 kg betaald. Omgerekend bijna 47 euro. Vorig jaar lag dat niveau op 43,50 euro. De prijs van vastkokende tafelaardappelen ligt nog enkele euro’s hoger.

De kwaliteitseisen voor Agria blijven gehandhaafd

De prijs van fritesaardappelen als Agria ligt voor telers op 40 euro per 100 kg. Dat is nagenoeg gelijk aan het niveau van vorig jaar. Het belangrijkste chipsras Lady Claire zit daar enkele centen boven. De echte prijstoppers zijn de biologische aardappelen. De opbrengst ligt bijna 40 procent onder het gemiddelde, met nog geen 14 ton/ha.  Voor zowel vastkokende als bloemige aardappelen wordt daarom ruim 90 euro per 100 kg betaald. Dat is overigens nauwelijks anders dan vorig jaar het geval was.

Afgezien van het ras Agria heeft Swisspatat de aanleverspecificaties voor consumptieaardappelen verhoogd van 6 procent naar 10 procent. De limiet voor het groftepercentage blijft op 14 procent liggen. Het is geen geheim dat de Zwitserse aardappelhandel graag in Nederland komt shoppen. Vooral Agria is in trek, om bovengenoemde oorzaken. Echter, het valt ook hier niet mee om altijd aan de strenge kwaliteitseisen van de Zwitsers te voldoen. Het gaat dan ook om de gouden kruimels, maar wel kruimels die de bovenkant en daarmee de stemming van de markt mede bepalen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden