In North Dakota & Minnesota

Wateroverlast ook op agenda van aardappelteler VS

23 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen aardappeltelers in Noordwest-Europa hebben dit jaar wateroverlast op hun agenda staan. Telers in de Amerikaanse staten North Dakota en Minnesota hebben ook forse verliezen in hun aardappelgewassen te maken. De verschillen in de staten zijn echter groot.

Zowel in het voorjaar als tijdens de zomermaanden heeft overmatige regenval ervoor gezorgd dat aardappeltelers in de staten North Dakota en Minnesota soms grote opbrengstverliezen in hun aardappelgewassen hebben. Daarover bericht de telersvereniging voor de Northern Plains.

30

procent

Opbrengstverlies

Volgens Chuck Gunnerson, voorzitter van de Northern Plains Potato Growers Association, zijn vooral in het noordoosten van de staat North Dakota grote verliezen waar te nemen. Sommige telers zijn dertig procent van hun totale aardappelopbrengst kwijt als gevolg van wateroverlast. De natte omstandigheden zorgen er ook voor dat nu niet gerooid kan worden. Valt de vorst dit jaar vroeg in, dan hebben de telers volgens de vereniging een nog veel groter probleem.

Eén van de getroffen telers is het bedrijf Campbell Farms. Zij telen tafelaardappelen en pootaardappelen. Een derde van hun areaal is verzopen, wat volgens eigenaar Tom Campbell neerkomt op een verlies van 18 miljoen dollar.

De meeste aardappelen die in het getroffen gebied worden geteeld zijn Russet Burbank fritesaardappelen, tafelaardappelen en witvlezige rassen voor chipsproductie en pootgoed. De verschillen per gebied zijn in de enorme staten echter groot. Sommige delen kennen dit seizoen juist een zeer goede opbrengst. Een verlies van 3 tot 5 procent in opbrengst – als gevolg van verschillende extremiteiten – beschouwt voorzitter Gunnerson als normaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden