Knolaantal hoog

Fontane gaat dit jaar zonder medaille naar huis

26 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het zal niet als een verrassing komen voor telers maar het ras Fontane gaat dit jaar zonder medaille naar huis, om beeldspraak te gebruiken. Door het droge en warme weer is van veel nagroei geen sprake. In week 36 dook de opbrengst al onder de lijn van het meerjarig minimum.

Aviko Potato maakt met de proefrooicijfers van week 38 de balans op voor het ras Fontane. Het zijn de laatste cijfers voor dit seizoen. Het minimum gemiddelde over zes jaren ligt bij de aardappelverwerker op 60 ton per hectare. Dit jaar ligt de lijn daar net iets onder. Ongeveer op 58 ton/ha. Het gat tussen de gemiddelde opbrengst en die van 2016 is groot. Naar schatting 11 ton/ha. We spreken hier over bruto tonnen in de maat 40mm opwaarts zonder aftrek.

58

ton/ha

is de bruto opbrengst van Fontane

Het onderwatergewicht – dat gedurende de hele monsterperiode met het maximum meeliep – dipt iets in de laatste cijfers. Daarmee zit het net boven de 410. Geen verrassing voor het bijzondere seizoen 2016. Het voordeel is dat het rendement bij de fritesproductie hierdoor goed is. Keerzijde van de medaille is uiteraard wel de gevoeligheid van de knollen door het hoge OWG. Een fors risico voor de telers op dit moment. Bij droog en/of koud weer is extra voorzichtigheid geboden om beschadiging te voorkomen.

Opvallend is verder het relatief hoge knolaantal per kilo. Met 8 stuks - in de maat 40mm opwaarts - is dat iets hoger dan het meerjarig maximum. Dit staat in relatie tot het percentage 50mm+, die juist onder het minimum ligt met krap 70 procent.

‘Het knolaantal is voor Aviko leidend’, legt Willem van Tilburg uit. ‘Een hoger aantal knollen houdt in dat de knollen minder grof (lang) zijn, waardoor de frites korter is. Aviko produceert relatief veel specialiteiten waar kleinere aardappelen voor ingezet kunnen worden. Voor lange frites (fast food) zetten we geen Fontane in.’

De droge omstandigheden zorgen volgens Van Tilburg in Nederland nog niet tot problemen in relatie tot de beschikbaarheid van aardappelen voor de directe verwerking. ‘We zitten nog volop in de afland periode. De aardappelen die nu op de fabriek binnenkomen zijn afkomstig van de zandgronden in het zuidoosten van Nederland. Op de kleigronden wordt voorzichtig begonnen met het rooien voor de bewaring. Waar mogelijk – onder andere in Flevoland – wordt beregend. In andere gebieden moet noodgedwongen worden gewacht.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden