Consument zeer kritisch

Komt uw frietje binnenkort uit Polen?

27 September 2016 - Niels van der Boom - 18 reacties

Krijgt de aardappelmarkt met een tekort te maken, dan is er een mogelijkheid dat de friet in uw snackbar komend jaar uit Polen afkomstig is in plaats van Nederland of België. Om tekorten aan te vullen komen de eerste auto’s al aan vanuit het oosten. Doorstaan zij de test van de kritische consument?

Huisgemaakte friet is een blijvertje die de cafetaria naar een hoger plan tilt. Niet langer gaat het om de snelle hap, het moet écht lekker zijn en het liefst moet er een verhaal aan vast zitten. Die analyse maakt de Snack Koerier in een analyse. ‘We zien een duidelijke ontwikkeling in het koopgedrag van consumenten. Die maakt bewuste de keuze waarbij genieten en verwennen centraal staat’, zo zegt Farm Frites marketmanager Micha van den Nieuwenhuijzen. ‘Aspecten als kwaliteit en ambacht krijgen meer aandacht.’

Kwaliteit en ambacht krijgen meer aandacht

Juist de kwaliteit geeft aardappeltelers in Nederland, België en Frankrijk zorgen. Groeischeuren is het ganse groeiseizoen is een terugkerend thema. Gezien het rendement waarmee de huidige fabrieken friet produceren is dat nog geen issue te noemen. Maar, hoe is de kwaliteit na enkele maanden bewaren? Ook holle en groene knollen worden genoemd.

Kenmerkend voor oogstjaar 2016 is het drogestofgehalte van de knol ofwel, het gehalte zetmeel. Dit bepaalt het onderwatergewicht (OWG). Het ideale OWG van frietaardappelen is 380 tot 420 gram. Veel frietgeschikte aardappelen zitten dit seizoen aan de bovengrens of daar overheen, met gehaltes van 450 of hoger. Voor de productie van chips is dat een voordeel. Het OWG heeft in belangrijke mate effect of een aardappel melig of juist vast kookt. Hoe hoger het OWG, des te meliger de aardappel. Bij hoge OWG’s hoeft minder water te worden verdampt bij de frietproductie. De cellen zitten immers vol met zetmeel. Dit verhoogt het rendement in de fabriek en zorgt voor een product dat minder vet opneemt. Een te hoog OWG zorgt juist voor harde en droge frietjes.

Voor de teler – en indirect voor de verwerker - levert een hoog OWG meer nadelen. De knol is enorm gevoelig voor stootblauw, de blauwgrijze verkleuring van het knolweefsel. Met de huidige zeer droge rooiomstandigheden is de kans op blauw en andere knolbeschadiging te groot. Mede door de aanwezigheid van veel kluiten, waardoor eerst beregend moet worden. Dat is lang niet altijd mogelijk. Vooral in Zeeland – waar een gebrek aan voldoende zoet water heerst – is dit een issue. Beregenen, of het laten aanvoeren van zoet water, brengt een hoge kostenpost met zich mee. Contracttelers kunnen dat – bij de huidige opbrengsten – niet verantwoorden. In België en Noord-Frankrijk is beregenen meestal helemaal niet mogelijk. Een voordeel is de hoge temperatuur overdag, al liggen koude nachten op de loer.

Fabrieken voeren grondstof uit Duitsland en Polen aan

Om niet stil te vallen willen fabrieken de grondstofaanvoer op peil houden. Steeds meer geluiden gaan op dat fabrieken in Duitsland en Polen aardappelen kopen om zich van grondstof te verzekeren. Bovendien zijn de opbrengsten daar hoger en de prijzen als gevolg lager. Vooralsnog zijn dit geen enorme volumes die vanuit het oosten ons land bereiken. Het is een logistieke nachtmerrie om voldoende transport vrij te maken in een periode waarin de oogst op volle toeren loopt.

Terug naar de cafetaria. In het artikel over huisgemaakte friet waarschuwt Moniek Wisse – accountmanager bij Schaap Holland – er al voor: ‘Wie verse friet verkoopt werkt met een natuurproduct. Dat kan er de ene keer anders uit zien dan de andere keer, afhankelijk van het seizoen. Om die reden kiest collega-fabrikant Lamb Weston voor vriesverse producten en niet voor koelverse friet. Zo hoopt het jaarrond een constante kwaliteit te leveren. De klant zoekt namelijk een kwaliteit en een uniek product. Om die constante kwaliteit aan te kunnen bieden kan het zomaar betekenen dat u straks een frytki Polska met, oorlog of speciaal eet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
vrachtje 28 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871695/Komt-uw-frietje-binnenkort-uit-Polen?]Komt uw frietje binnenkort uit Polen?[/url]
De stroom is al redelijk constant.
Je ziet niet met het logistieke drama net als in het Engeland jaar.
Toen wisten ze al precies hoeveel vrachten ze per dag konden doen i.v.m. tunnel en ferry plaatsen.

Nu neemt iedere oost blokker aardappelen mee.
onderlossers kippers en walkingfloors alle kan gebuikt worden.
Abonnee
Paaltje 28 September 2016
Allemaal voedselveilig en Global Gap geteeld en vervoerd???
Teeltregistratie hebben ze bij zich???
Valbrekers natuurlijk geen probleem???
petatje 28 September 2016
Paaltje schreef:
Allemaal voedselveilig en Global Gap geteeld en vervoerd???
Teeltregistratie hebben ze bij zich???
Valbrekers natuurlijk geen probleem???

Inderdaad. Kortom maakt allemaal geen donder uit als het er op aan komt en er te weinig is. Het meeste is gewoonweg boertje plagen!
ff normaal 28 September 2016
andersom zouden wij hier ook gebruik van maken toch?
petatje 28 September 2016
Voor mij duidelijk. Komend jaar certificatie kosten bovenop verkoopprijs voor koper! Als het alleen bij ons nodig is, dan gewoon apart betalen, inklusief fatsoenlijk uurloon voor bijhouden gegevens en tijd voor inspectiebezoek!
petatje 28 September 2016
Kortom net als afnemer niks buiten de teelt meer doen zonder uurtje faktuurtje.
Onze afnemers doen niet anders!
petatje 28 September 2016
ff normaal schreef:
andersom zouden wij hier ook gebruik van maken toch?

Past toch niet in het ketendenken waar ze ons steeds mee wilen pasien!
petatje 28 September 2016
petatje schreef:
ff normaal schreef:
andersom zouden wij hier ook gebruik van maken toch?

Past toch niet in het ketendenken waar ze ons steeds mee wilen pasien!

Paaien dus. Te dikke vingers voor te kleine toetsen!
Abonnee
erik 28 September 2016
beetje gefrustreerd?
Polski 28 September 2016
Je hoeft je deze lijdensweg natuurlijk niet aan te doen, verkoop gewoon je land aan de buurman of schakel om naar Bio want die hoeven volgens gebruikers op dit forum ook niet aan regels te voldoen
petatje 28 September 2016
Ik ben geen spons die zich steeds laat uitknijpen. Bij jullie Eric en Polski ligt dat blijkbaar anders of jullie weten niet beter.
Belga Pakker 28 September 2016
erik schreef:
beetje gefrustreerd?



Nee, Petatje is het zeker niet. Zijn doodgeknepen Veld Leeuwerikje heeft hij zopas opgestuurd naar de ambassade van Polen, als dank.
Henk52 28 September 2016
Belga Pakker schreef:
erik schreef:
beetje gefrustreerd?



Nee, Petatje is het zeker niet. Zijn doodgeknepen Veld Leeuwerikje heeft hij zopas opgestuurd naar de ambassade van Polen, als dank.



Petatje wordt dit jaar multimiljonair, dankzij "el nino".
Dutchi 28 September 2016
Nou Polski,
Veel boeren hebben al verkocht of verhuren.
Zelf schrik ik van het aantal. En weet niet of het altijd een goede ontwikkeling is.
In Noord Polen zag ik er op dit moment 1 rooien. Met een getrokken vierrijder.
Niemand laat zich graag uitpersen.
NL aardappelboer 29 September 2016
Het is een mooie zaak, het risico van het binnen halen van ringrot is een erg groot gevaar aangezien het in Polen een veel voorkomende ziekte is en het verboden zou moeten worden om te exporteren naar andere landen.
Als je als Nl boer te maken krijgt met ringrot heb je een mega probleem en is vernietigen de enige weg om van je aardappelen af te komen en nu gaan we het binnen halen, daar zijn we lekker mee.
Een NL partij met een WB status welke vrij is van ringrot ( na onderzoek ) wordt door de NL frietfabrieken niet verwerkt en deze halen ze massaal binnen hoe bedoel je meten met twee maten, het is gewoon een prijs kwestie.
Het zou verboden moeten worden.
De doelstelling van de NL overheid lees NVWA is NL vrij van ringrot, veel succes.
De NL akkerbouwers zijn straks slachtoffer en de industrie spekkoper.
Abonnee
Vrije Agria 29 September 2016
Vrachten worden twee keer bemonsterd volgens FF. In Nederland duurt het minimaal zes weken om een besmetting vast te stellen na bemonstering!!! Blijven de aardappelen zolang op de vrachtauto staan?
French seed producer 29 September 2016
since 20 year, there is ringrot and bruinrot in nederland, nobody cares that more than 75% of the dutch seed production is exported around the world

Bruinrot have been detected in French seed field a few years ago , and it have been proved that bacteria was coming from the dutch SE seed potatoes ! Nobody cares in Nederland

Now that potatoes from Poland are coming in Nederland, all Dutch farmers are asking to forbid importation of polish potatoes

Are you serious guys ?

Stop export your seed potatoes first, then you could complain about the import of polish potatoes
Jan 29 September 2016
@French seed producer
Yes Sir, we do have a bacterial problem (too) particularly in the south of Netherlands. But the regulations prevent us from excluding that area from the Northern seed production area.
Sampling is just that: you take a sample to be analysed. But it does not guarantee free of disease batch. When a sampled batch is identified the farm has a major problem. And because we are all aware of the dramatic consequences farmers in the North do EVERYTHING possible to evade contamination. Still unresolved (aerial?) transmission issues pose problems, which are seriously addressed.
That there is really occasionally a bacterial problem in the Netherlands should not let us indifferent over the massive influx from Eastern regions.

Thank you by the way for writing in English (not French) that brings us somewhere. b.t.w. you should also understand Dutch by now.
patatje 29 September 2016
Als FF ze voor de Polen ook 20% tarreert zal het wel het laatste jaar zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden