Regen soms enkele drup

Rooien van aardappelen vraagt om creativiteit

3 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De regen waar aardappeltelers zo reikhalzend naar uit keken, is niet bij iedereen voldoende om behoorlijk aardappelen te kunnen rooien. Toch kunnen sommige boeren zich nauwelijks bedwingen met alle gevolgen van dien.

Er zijn gebieden in Duitsland waar de aardappeloogst bijna is afgerond. In Beieren en Nedersasken zijn de telers een dag of vier à vijf klaar. In Oost-Duitsland zijn telers begin oktober druk in de weer, maar in het Rijnland is de situatie hetzelfde als in Zuid-Limburg; wel wat neerslag, maar niet genoeg. Er moet worden gewacht, maar dat is voor sommigen erg lastig.

Uit België, dat ook lang niet overal voldoende neerslag kreeg, komen verhalen van telers die het proberen en dan gewoon doorrijden. 'Op het eerste gezicht lijkt het misschien iets, maar na een paar dagen in de box is het resultaat blauw, zeer blauw.' Deze Belg adviseert te wachten op minstens 20 mm regen. Een bericht van een teler uit de omgeving Poperinge klinkt positiever. Daar viel rond de 25 mm per vierkante meter. 'Ideaal!', zegt hij. Maar op sommige plekken in Wallonië viel niets. 

Deze boeren proberen het met creatieve oplossingen toch. Zo bouwen sommigen een rol aan de fronthef die de kluiten kapot moet drukken, anderen brengen watertanks naar het veld en weer anderen gaan toch rooien. Dat er 30 procent kluiten meekomt, moeten mobiele wassers weer oplossen.

In Noord-Frankrijk kan ook worden gerooid en ook in sommige gebieden in Nederland grijpen telers hun kans. In West Zeeuws-Vlaanderen kan het net, daar viel volgens een teler 12 mm. Iets Noordelijker, Zuid-Beveland moest het met 15 mm doen. Eigenlijk te weinig. Na één bunker slaat dan ook de twijfel toe of er moet worden doorgegaan. Verder zijn maandag in de Hoekse Waard en in Flevoland ook rooimachines gesignaleerd. Op het zand in Bruchterveld (Overijssel) vormt het met 7 mm geen probleem om te rooien. Onderstaande tweets geven ook een beeld van de situatie in ons land.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden