Inside: Aardappelmarkt

Zet Japan de fritesexport aan het schuiven?

24 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen Europa, maar ook aan de andere kant van de wereld – in Japan – wordt de aardappelproductie sterk beïnvloedt door het weer. Hokkaido, de belangrijkste teeltregio in het land, werd getroffen door vier orkanen. Zowel voor de VS als Europa is het Aziatische land een belangrijke exportmarkt. Welke kansen biedt een lagere binnenlandse productie?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelregio Hokkaido, in het noorden van Japan, behelst tachtig procent van de totale Japanse aardappelproductie. De oogst start er in september. Echter, het gebied werd in augustus viermaal getroffen door een orkaan. Dat was voor het eerst in ruim honderd jaar. Het Japanse landbouwministerie schat dat 24.000 hectare landbouwgrond met wateroverlast te maken heeft.

500.000

ton

minder aardappelen in Japan

Volgens cijfers van het USDA is twintig procent van aardappeloogst 2016-17 als verloren te beschouwen. Goed voor 500.000 ton. De totale opbrengst in het land komt daarmee uit op 1,9 miljoen ton, tegenover 2,4 miljoen ton in seizoen 2015-16. Volgens sommige bronnen kan de opbrengst met zelfs een kwart worden verlaagd.

Half september was het land nog steeds te nat om te rooien. Het gevolg is dat aardappelpercelen zijn omgeploegd om tijdig tarwe te kunnen zaaien, schrijft het USDA. Vanwege de natte oogstomstandigheden worden meer bewaarverliezen verwacht. Het noodweer werkt ook nadelig voor de Japanse pootgoedproductie. De Amerikanen schrijven 10 procent verlies toe in de pootgoedproductie voor 2016-17. Het aardappelareaal krimpt daarom naar verwachting met bijna 10 procent, tot 70.000 hectare.

Japan is een belangrijke exportmarkt voor frites vanuit Europa. Echter, uit de meest recente cijfers dat de export flink afgenomen. In juli nam het exportvolume met bijna 15 procent af tot 3.700 ton.  Dat was vorig jaar ruim 4.300 ton. Over de afgelopen 12 maanden staat de totale export nu op 54.500 ton frites. Een plus van 6,5 procent ten opzichte van de vorige 12 maanden. Daarmee staat Japan op een vijfde plaats als meest belangrijke exportland voor frites binnen de EU-28.

13

procent

steeg de Amerikaanse fritesproductie richting Japan in 2015-16

De Amerikaanse fritesproducenten ‘boeren’ juist goed met de export naar Azië. In augustus zagen zij hun volume stijgen met 6,5 procent, tot bijna 20.000 ton. Over de laatste 12 maanden ligt de export 13 procent hoger. Japan is daarmee goed voor 240.500 ton bevroren aardappelproduct. Fors meer dus dan de EU-28. Dat is mede te danken aan een stabiele dollarkoers en zwakke yen.

Vanwege strenge fytosanitaire regels is de export van tafelaardappelen naar het land veel kleiner qua volume, ten opzichte van de fritesexport. Aardappelen mogen alleen geïmporteerd worden wanneer ze verwerkt worden tot frites.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden