Inside: Aardappelmarkt

Britse boer laat aardappelen niet zomaar gaan

25 Oktober 2016 - Niels van der Boom - 2 reacties

Engelse aardappeltelers hebben het relatief gemakkelijk deze herfst. De oogst is onder goede omstandigheden verlopen. Niet te nat, niet te droog. De opbrengst is gewoontjes en een positief prijsniveau houdt aan. Het vasteland trekt aan de voorraad, maar de sleutel van de bewaring blijft voorlopig in de zak van de teler.

Vooral de Belgische aardappelhandel is goed vertegenwoordigd op het Britse eiland. Volgens cijfers van AHDB Potato gaat maar een marginaal aandeel naar Nederland. Niet alleen Polen, maar ook het Verenigd Koninkrijk is een mogelijke bron om het West-Europees aardappelgat te vullen. Dat realiseren Engelse telers zich nu ook. De verkooplust daalt nu de oogst veilig is gesteld.

70-80

euro/ton

Ligt de Britse aardappelprijs onder die in BE en NL

‘De aardappelprijs voor frites ligt momenteel 70 tot 80 euro per ton onder de prijzen die in Nederland en België worden betaald’, zegt Arthur Marshall van AHDB Potato. ‘Dat is bijzonder, want de afgelopen jaren lagen de prijzen op hetzelfde niveau of in het VK zelfs hoger. Het verschil is vooral te danken aan een sterk gestegen Europese prijs.’ Sinds het Brexit referendum is de waarde van de pond met 15 procent gedaald, waardoor de industrie weer verlekkerd naar het eiland kijkt. ‘Zelfs inclusief transportkosten is het voor de verwerkers gunstig om Engelse aardappelen op te kopen.

De Engelse vrije aardappelprijs (voor alle markten) stijgt miniem. De overheidsdienst AHDB zet de vrije marktprijs op 205 euro per ton. Een stijging van 3 euro in een week tijd. Kijken we echter louter naar de fritesaardappelprijs dan zit die met 135 tot 145 euro per ton voor export fors lager. Het gaat om de rassen Maris Piper, Ramos en Markies die worden verhandeld.

Inmiddels is 100.000 hectare gerooid op het eiland, zo blijkt uit een schatting van AHDB. Dat is iets voorsprong op vorig jaar, maar minder dan in 2014. Het komt overeen met ongeveer 90 procent van het totale areaal. De druk is daarmee wel van de ketel. Telers wachten de prijsstijgingen af en hopen meer te kunnen profiteren van de vraag op het vaste land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Brooijmans 26 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872048/Britse-boer-laat-aardappelen-niet-zomaar-gaan]Britse boer laat aardappelen niet zomaar gaan[/url]
Laat het van de winter maar eens 14 dagen lekker vriezen.
Voor 30 euro kunnen ze bij mij de aardappels kopen
Arnold van Woerkom 26 Oktober 2016
Brooijmans stuur ze dan ook even bij mij langs.
Abonnee
Paaltje 26 Oktober 2016
Ik geef ze gelijk dat ze niet tegen elke prijs verkopen. Het is nu een vraagmarkt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden