Speldenprik op komst

Wat betekent vorst voor Belgische aardappeltelers?

7 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De temperatuur gaat fors naar beneden met enkele graden vorst en kans op sneeuw. Dit was de boodschap begin vorige week, die naarmate de week vorderde steeds verder afzwakte. De meest recente verwachtingen houden het op tenminste één dag met kans op nachtvorst. Wat betekent dat voor telers met aardappelen in de grond?

Plaatselijk is in Nederland inmiddels aardig wat neerslag gevallen. De vraag rijst dan ook of we een natte november- en decembermaand krijgen om het jaargemiddelde aan te vullen? Vooral Zeeland, Zuid-Beveland en Walcheren hebben aardig wat neerslag ontvangen. Tot 75 millimeter deze maand. In het oosten is het beduidend droger.

-3

graden

kan het van dinsdag op woensdagnacht worden

De kustprovincies en het grensgebied van België heeft een kleine 20 millimeter regen gekregen deze maand. De gebieden waar nog aardappelen gerooid moeten worden hebben vooralsnog weinig water ontvangen. Echter, insiders laten weten dat er zonder uitzondering geoogst wordt. Zelfs wanneer de omstandigheden niet goed zijn. De tijd dringt nu echt. Schattingen van insiders komen neer op een areaal van 5.000 tot 7.500 hectare nog te rooien aardappelen.

Meteorologen zijn het erover eens dat vooral in de nacht van dinsdag op woensdag kou ons land binnenkomt. Dan kan er in het hele land nachtvorst ontstaan, bericht DCA Agroweer. Datzelfde geldt ook voor België. Woensdag overdag treed de verzachting op, waarna de temperaturen weer iets omhoog gaan. Daarbij blijft het wisselvallig, al levert dat in het zuiden van België niet meer op dan een goede 5 millimeter, zo noteert het KMI.

Kans op natte sneeuw woensdag

De Ardennen, Eifel en Sauerland hebben zondag 6 november hun eerste sneeuw gezien, al blijft dit vooral op de grote hoogtes liggen. Voor vandaag en morgen wordt 24 uur lang vorst verwacht vanaf 1 kilometer hoogte. In Nederland daalt de temperatuur onder de norm van 11 graden tussen 4 en 8 graden. Krijgen we dinsdagnacht een heldere nacht, dan kan het landinwaarts -3 worden. Blijft het bewolkt, dan komt de temperatuur niet onder de 0 graden. Woensdag is er een kleine mogelijkheid dat tijdelijk (natte) sneeuw valt of hagel.

De rooiomstandigheden voor de Belgische aardappeltelers zijn dus niet ideaal met regen, natte sneeuw en temperaturen tot 8 graden op de hand. Maar, zoals gezegd wordt nu ongeacht de omstandigheden doorgerooid. Hoe lang de oogst nog voortduurt is lastig om exact te zeggen. AHDB Potato, de Britse aardappelinstantie, maakte eind vorige week melding dat de oogst in Groot-Brittannië inmiddels wel is afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden