Bietenopbrengst stabiel

Franse aardappeloogst 10 procent onder gemiddelde

8 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Franse oogst van consumptieaardappelen voor de bewaring komt 10 procent lager uit ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Dit becijfert staatsstatistiekbureau Agreste. Phytophthora-schade is hier de grote veroorzaker van. Weersinvloeden op de suikerbietenopbrengst zijn gering.

De Franse overheidsdienst Agreste zet de totale oogst van consumptieaardappelen, voor de bewaring, en tweede-teelt aardappelen op 5,15 miljoen ton voor dit seizoen. Een opbrengstverlaging van 3,5 procent ten opzichte van 2015. De hectareopbrengst bedraagt 41,2 ton per hectare, afkomstig van 126.000 hectare (plus 5.000 ha). 7 procent lager dan vorig jaar en 10 procent onder het meerjarig gemiddelde. De zetmeelaardappeloogst komt daarentegen hoger uit. 1 miljoen ton is naar schatting geoogst en dat is 10 procent meer dan in 2015. Dit is te danken aan een stijgend areaal en hectareopbrengst. Kijkend naar het meerjarig gemiddelde dan ligt het volume wel 2 procent lager.

41,2

ton/ha

aardappelen is gemiddeld geoogst

De meest recente schatting van Agreste zet de bietenoogst op 32,3 miljoen ton. In 2015 was dat 33,5 miljoen ton. Een stijgend areaal, van 4 procent, pareert de dalende opbrengst van 3,8 procent. In vergelijking met de afgelopen vijf jaar daalt de totale productie 5 procent en de hectareopbrengst 7 procent. De bieten hebben vooral te lijden gehad van veel regen in het voorjaar en droogte in de zomer. Bij aardappelen was het vooral schade door phytophthora die volgde na de vele regenval, meent Agreste.

De grootste verlaging is waarneembaar bij (korrel)maïs. De snijmaïsoogst komt 5,5 procent lager uit, in vergelijking met vorig jaar, en 12 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Bij korrelmaïs is dat met 9 en 20 procent nog lager. Dit is te danken aan een gortdroge zomer. Vooral niet-beregende gewassen hebben enorm te lijden gehad. Percelen die niet de moeite van het dorsen waard zijn worden alsnog gehakseld, zo noteert de statistiekdienst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden