Met Kenia

Schotland sluit lucratieve pootgoeddeal

18 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Schotse pootaardappelsector heeft een deal gesloten met het Afrikaanse land Kenia voor de levering van pootaardappelen. Dat maakte de Schotse economische secretaris, Fergus Ewing, op 16 november bekend. De aardappel is het op één na belangrijkste voedsel in Kenia echter, gecertificeerd pootgoed wordt nauwelijks gebruikt.

Door het afsluiten van internationale deals hoopt Schotland zich beter te profileren als wereldwijde leverancier van hoogkwalitatief pootgoed. In het land wordt jaarlijks 11.000 hectare pootgoed geteeld met een totale opbrengst van 260.000 ton. Driekwart van de Britse pootgoedproductie is in handen van de Schotten en daarmee goed voor 80 tot 100 miljoen pond omzet per jaar. 80.000 ton wordt jaarlijks afgezet op de wereldmarkt. In totaal 25 landen. De EU is goed voor 20.000 tot 30.000 ton. De rest blijft in Groot-Brittannië.

160

duizend

hectare aardappelen teelt Kenia

Kenia heeft een aardappelareaal van ongeveer 160.000 hectare. Echter, daarvan wordt slechts twee procent geteeld vanuit gecertificeerd pootgoed. De potentie voor de pootgoedsector is enorm. De Keniaanse overheid spoort telers aan beter pootgoed aan te kopen om het productieniveau te verhogen. Na maïs is de aardappel het belangrijkste voedsel in het land. Bijna al het pootgoed dat nu wordt gebruikt is ondermaat van de oogst die apart wordt gehouden. Volgens de Schotten heeft het land gekozen voor een overeenkomst met hun omdat ze ziektevrij en hoogkwalitatief uitgangsmateriaal kunnen garanderen.

De Schotse pootgoedsector is bezig haar exportpositie te verstevigen. Secretaris Ewing is daarom groot voorvechter van lidmaatschap van de Europese Unie, om de handel richting het continent vrij te laten verlopen. Daarvoor gaat hij zich inzetten. Wordt de Brexit ook voor Schotland realiteit, dan vreest Ewing dat het land niet langer mee kan liften op Europese pootgoedafspraken.

Kenia opende vorig jaar ook de grenzen voor Nederlands pootgoed. In totaal werd in 2015 440 ton geëxporteerd. Qua volume stelt het land dus (nog) niet veel voor. Alleen Zambia en Mozambique importeren minder. Het continent Afrika was vorig jaar goed voor 198.793 ton. Meer dan in de afgelopen twee jaar het geval was. Hoeveel ton Kenia van Schotland af gaat nemen hebben beide landen niet bekend gemaakt. Ook Nederland bedrijft 'zending' naar het land. Onder andere ook voor het opzetten van frites- en chipsproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden