Productie verdubbelt

Chinese aardappelsector denkt na over fritesexport

23 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Chinese overheid en aardappelsector richten al hun peilen op een enorme toename van de aardappel- en fritesproductie. De binnenlandse consumptie kan de productie niet bijbenen. De Chinezen denken daarom na over export van frites, ondanks dat het land nu nog veel aardappelproducten uit Nederland en België haalt.

‘Jarenlang was de aardappel in China armeluisvoedsel. Dat veranderde toen het land begin negentig kennismaakte met fastfoodketens als McDonald’s en KFC’, legt Wang Dengshe uit in De Volkskrant. Wang is eigenaar van het bedrijf SnowValley, die nauw met Aviko samenwerkt voor de aardappelteelt en productie van frites en vlokken. Daarvoor teelt het bedrijf jaarlijks 90.000 ton aardappelen. Wang wordt ondersteund door oud Aviko-topman Joop van Drunen. Hij zit al negen maanden in China om ondersteuning te bieden.

20 ton

frites/uur

produceert Aviko-SnowValley volgend jaar

De fabriek van Aviko-SnowValley produceert nu 10 ton frites per uur. Minder dan de helft vergeleken met Aviko Steenderen, waar 25 ton per uur de frituurpan verlaat. Maar, volgend jaar wordt de productie al verdubbeld om de Chinese patatvraag bij te benen. Zelf frituren doen Chinezen niet. Daarvoor gaan ze naar restaurants en fastfoodketens. ‘Ze willen zo lang mogelijke frites, zodat het meer op je bord lijkt. We gaan steeds meer naar een Westers voedingspatroon toe’, zegt Van Drunen. Inmiddels is patat uitgegroeid tot ‘hipstervoedsel’ wat je bij de thee neemt of in het café eet.

De Chinese overheid heeft de aardappel tot het nieuwe basisvoedsel uitgeroepen. Het gemiddelde dieet bestaat nu uit maïs, tarwe en rijst. Echter, het verbouwen van aardappelen kost minder water per calorie dan graansoorten. Aan water heeft de landbouw een nijpend tekort, waardoor de aardappelteelt prima past. Het wordt de vierde graansoort genoemd.

Boeren willen niet meer aardappelteelt

Je zou zeggen hoe meer aardappelen hoe beter. Niet helemaal. Zes jaar geleden werd de bevolking – in een patriottistische aardappelcampagne – opgeroepen om meer aardappelen te eten. Die waren niet te slijten vanwege hun reputatie. Boeren zitten niet te wachten op meer aardappelen, omdat de consumptie niet meegroeit met de productie. Wang zit in de staatscommissie die de consumptie moet stimuleren. Hij mikt op 15 procent groei per jaar. Het probleem zit volgens hem in het feit dat veel grote steden geen fastfoodketens kennen. Daarnaast moet patat worden losgekoppeld van de boerenaardappelgerechten. ‘Waarom is er voor Chinese aardappelproducten geen exportmarkt’, oppert hij.

Wang heeft een sterk punt. In de arme Noord-Chinese provincie Hebei is arbeid spotgoedkoop. Het uitpitten van zwarte stukjes gebeurt handmatig. Dat is goedkoper dan het automatiseren, zoals Aviko in Nederland genoodzaakt is te doen. Voor dit seizoen wordt in China een areaal ter grote van anderhalf keer Nederland volgepoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden