Fritesindustrie terughoudend

Contractprijs 2017 nog altijd in het ongewisse

13 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Nog een week of wat en dan krijgen de aardappeltelers een aanbod van hun verwerker voor oogst 2017. Doorgaans is medio december wel duidelijk welke kant het op gaat, maar dat is dit jaar niet het geval.

De importantie van contracteren wordt steeds groter in de aardappelmarkt. Dat is merkbaar aan het toenemende percentage gecontracteerde aardappelen. Telers willen net als industrie meer zekerheid, maar ook een premie voor het risico dat zij nemen. Uit gesprekken met contracttelers komt naar voren dat zij een hogere vergoeding willen voor het risico dat zij lopen. Voor de gespecialiseerde aardappelteler betekenen prijs- en afzetrisico’s namelijk gelijk ook financiële risico’s. Die drang is na de extreme regenval en wateroverlast in voorjaar 2016, waar veel aardappeltelers in het Zuidoosten door werden geraakt, nog heviger. Het teeltrisico is in hun ogen substantieel toegenomen.

Contracttelers willen hogere vergoeding voor het risico dat zij lopen

Een andere tendens is dat het standaard contract met dezelfde prijs en voorwaarden minder vaak voorkomt, zo signaleerde eerder al de VTA. Per bedrijf zijn er verschillende condities ten aanzien van ras, bewaarvergoeding etc. Daarbij komt nog een andere factor die invloed heeft op de onderhandelingen voor 2017. De fritesindustrie heeft namelijk meer grondstof nodig om de toegenomen verwerkingscapaciteit ten volle te benutten.

Andere jaren kwamen rond de Interpom beurs in Kortrijk de eerste vaste prijzen voor 2017 naar buiten, maar dat bleef dit jaar uit. Inmiddels is het medio december en houden fabrieken zich nog altijd stil. Uit een eerste peilronde blijkt dat de industrie zeer terughoudend is. Mogelijk speelt het tekort aan pootgoed van fritesrassen hierin een rol en wil de industrie eerst meer duidelijkheid over de beschikbaarheid. Wel zijn er geluiden dat er meer sprake is van combinatieverkoop. De fritesindustrie wil zekerheid inbouwen door een terugleverplicht in te stellen. Wie een vaste prijs afspreekt, verplicht zich minimaal 30 ton per hectare teug te leveren, blijkt uit de eerste geluiden uit de markt.

De verwachtingen over hoe de contractprijzen voor 2017 gaan uitpakken zijn hooggespannen. De eerste indicaties geven aan dat er een duidelijke stap omhoog in zit ten opzichte van 2016, maar of dat 1, 2 of 3 euro is zal de komende weken blijken. Een snelle analyse van de afgelopen jaren leert dat er een correlatie is tussen hoge aardappelprijzen in het lopende seizoen en een verhoging van de contractprijs voor het jaar erop. Ook dat is aanleiding om aan te nemen dat de contracten in 2017 een stap omhoog maken. Maar of er een verdubbeling in zit met 2006 toen in week 17 een ton Fontane rond de 84,70 euro opbracht? Dat weten we binnen enkele weken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Mingneau Drk 13 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872642/Contractprijs-2017-nog-altijd-in-het-ongewisse]Contractprijs 2017 nog altijd in het ongewisse[/url]
Aardappelprijs is slechts fractie van hun afgewerkt produkt.
Om concurrentieel te blijven, is de simpelste manier de toeleveranciers te beknotten in hun vergoeding. Een aardappelteler blijft aardappelteler, daar profiteren de verwerkers van. probleem : breng die telers samen zodat ze uit één mond spreken, maar probeer dat maar eens met de boeren !
grensboer 13 December 2016
een grootte ergernis dit artikel van DCA waar gesuggereerd word met een prijsverhoging van 1, 2 of 3euro .
in 2015 moest er in eens 12.5 tot 15 euro per ton van de contact prijzen af en werd zelfs de maat opgeschroefd naar 45 opwaarts .
deze 45op contracten zijn helemaal van den boze vooral al in een droger jaar met een fijnere sortering
tiny 13 December 2016
De contract prijs verdubbelen Geachte telers contracten moeten €0,20 zijn hou vast met mekaar of verander het bouwplan gooi de aardappel er uit en zaai zomer gerst dan heb je niets, maar met de huidige contract prijzen moet er veel geld bij
Abonnee
erik 13 December 2016
dan moet je niet tekenen als ze niet naar tevredenheid zijn
Abonnee
verzopen boerenl*l 13 December 2016
Ons groepje blijft volharden; €12 afland en €16 in december uit de schuur.
Boerken 13 December 2016
20 cent op week 16
kees 13 December 2016
grensboer schreef:
een grootte ergernis dit artikel van DCA waar gesuggereerd word met een prijsverhoging van 1, 2 of 3euro .
in 2015 moest er in eens 12.5 tot 15 euro per ton van de contact prijzen af en werd zelfs de maat opgeschroefd naar 45 opwaarts .
deze 45op contracten zijn helemaal van den boze vooral al in een droger jaar met een fijnere sortering



een contract is 35 op, niet andere maat
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden